Carina Wutzler (M) kommunalråd i Vellinge vid en debatt på onsdagen.
Carina Wutzler (M) kommunalråd i Vellinge vid en debatt på onsdagen.

Vellinge säger ja till tiggeriförbud

Nu har Vellinge bestämt sig – det blir ett ja till tiggeriförbud efter att förslaget behandlats i kommunfullmäktige.

ANNONS
|

- Vi har fått in synpunkter av invånare om olägenheter i kommunen. På vissa ställen i Sverige är det ett problem, bland annat med boendeförhållanden, kriminalitet och social otrygghet, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M) till TT.

Omdiskuterat förslag

Tiggeriförbudet har delat lokalpolitikerna i Vellinge sedan Moderaterna lanserade förslaget i augusti. Men för några veckor sedan sade kommunstyrelsen ja till att införa ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge. I kväll klubbades det även igenom i kommunfullmäktige.

ANNONS

Moderaternas förslag stöddes av SD och L, vilket blev 39 av 51 röster när röstningen genomfördes. Socialdemokraterna sade nej.

- I Vellinge kan jag inte se att det är ett problem – vi har fyra tiggare. M kanske kan få förbudet godkänt efter många rättsturer och för dyra skattepengar. Det tar vi avstånd ifrån, säger Björn Axtelius (S) till Sydsvenskan.

Trots att förslaget klubbats igenom är det länsstyrelsen som till slut får avgöra om ett tiggeriförbud på avgränsade platser, genom en ändring i de lokala ordningsstadgarna, är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar.

Kan bli först i Sverige

Carina Wutzler anser att det finns en önskan bland kommuner att införa ett tiggeriförbud och hon hoppas att förslaget går igenom.

- Går det igenom innebär det ett lokalt tiggeriförbud på ett antal platser i kommunen, och vi skulle också vara den första kommunen i landet som skulle få införa det, säger hon.

ANNONS

Andra skånska kommuner har visat intresse för det lokala tiggeriförbud som flera politiker i Vellinge vill införa. I enkätsvar till SVT uttrycker Båstad, Östra Göinge och Landskrona störst intresse. En majoritet svarar dock att tiggeriförbud inte har varit uppe till diskussion eller är något man funderar på.

TT
Fakta: Tiggeri

Antalet utsatta EU-medborgare som tigger i Sverige uppskattas till ungefär 4700–5000. Det är en markant ökning jämfört med för två år sedan, då siffran var 2100.

De flesta kommer från Rumänien och Bulgarien, ofta med familjemedlemmar, släktingar eller vänner. Inom dessa grupper samordnar man resan till Sverige där man bor tillsammans.

En mindre del av tiggeriet har koppling till organiserad brottslighet och styrs av kriminella, ofta av samma nationalitet som offren.

När EU-migranter anmäler att de utsatts för brott rör det sig vanligtvis om mängdbrott, som exempelvis stöld. Stöld är också det brott de själva oftast gör sig skyldiga till.

Källa: Polismyndigheten, regeringens nationelle samordnare

ANNONS