Vintern på väg söderut

Ett högtryck har parkerat över Skandinavien och ser ut att vilja stanna. Det innebär låga temperaturer, och att den meteorologiska vintern kan vara på väg att krypa söderut.

ANNONS
|

- Det är ett väldigt statiskt väderläge vi ligger i just nu. Vi har ett högtryck som stationerat sig över Skandinavien. Det kommer att ligga kvar några dagar fram i veckan, säger Jon Jörpeland vid SMHI.

De kommande dagarna blir det moln i södra Sverige och mer klart väder i norra Sverige. Temperaturmässigt innebär det någon minusgrad i söder som lägst, medan det i norr kan krypa ner mot fem–tio minusgrader lokalt.

ANNONS

Den meteorologiska vintern – det vill säga en dygnsmedeltemperatur på under noll fem dagar i streck – finns i stort sett över hela Norrland, och en bit över Dalarna och norra Värmland. I och med högtrycket kan den komma att krypa ner än mer över Svealand de kommande dagarna.

- Vi har några dagar då temperaturen kan bli ett par minusgrader, och som mest stiger den upp kring noll grader, säger Jörpeland.

Något snöande är det däremot inte i sikte. Överlag är det inte mycket snö alls i landet för tillfället.

- Det är främst i norra fjällen egentligen. Även i Jämtland är det på många håll barmark. Det är ovanligt lite snö för årstiden.

En klass 1-varning är utfärdad för norra Lapplandsfjällen till följd av mycket hårda vindar. Men den varningen väntas tas bort under tisdagen då vinden åtminstone tillfälligt väntas mojna.

ANNONS

TT

ANNONS