Wallström ber inte om ursäkt för någonting

Ett av Socialdemokraternas vallokomotiv, utrikesminister Margot Wallström, tror att partiets dåliga siffror främst beror på regeringsansvaret. Hon fortsätter gärna på sin post, men hävdar att hon är i en ålder där man inte behöver tänka på någon karriär längre.

ANNONS
|

- Jag ber inte om ursäkt för någonting, jag behöver inte vara rädd för någonting och jag kan säga vad jag tycker, säger Wallström i en intervju med TT i Almedalen.

Tänker inte på nytt jobb

Hon säger att vid det här laget vet vad hon vill och att hon inte behöver tänka på något nytt jobb.

TT: Partiledare då?

- Nej, jag tycker så här: Man ska inte gå och önska sig sådana saker, man ska göra ett bra jobb och sedan får man se vad det blir. Nu ska vi först vinna valet, säger Wallström.

ANNONS

Wallström är ett av partiets fyra vallok, vid sidan av Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Peter Hultqvist. Partiets usla, i jämförelse med tidigare valsomrar, opinionssiffror skyller hon på ansvaret det innebär att vara regeringsparti då man får ta mer kritik än annars.

- När det nu blir en valrörelse som i större grad handlar om framtiden och välfärdspolitiken och vilket Sverige vi vill ha så tror jag vi har alla möjligheter att komma igen, säger Wallström som också gärna vill prata om vilken sakpolitik Sverigedemokraterna har, inte bara migration.

Stenkoll på Trumps twittrande

Som utrikesminister har Wallström att hantera Ryssland och sedan två år en amerikansk president av nytt snitt. På frågan om hon har stenkoll på vad Donald Trump twittrar om säger hon:

- Det är klart att vi har stenkoll på UD och man kan inte undgå att lägga märke till vad han skriver eftersom det blir världspolitik. Och framför allt är det en oberäknelighet i det här som gör att det är ett helt annat läge när det gäller den transatlantiska länken och det som tidigare har varit en pålitlig samarbetspartner är inte säkert det i varje läge, säger Wallström.

ANNONS

Att budskapen från presidenten och det amerikanska utrikesdepartementet ibland inte går ihop försvårar kontakterna över Atlanten men hon vill inte beteckna relationen EU-USA som djupfryst.

TT

ANNONS