Influensa orsakas av ett virus, varför antibiotika inte hjälper. Viruset förändrar sig lätt och finns i olika varianter beroende på hur de olika proteinerna på ytan (blå färg) ser ut. Målet är att vaccinet ska skydda mot just de varianter som cirkulerar för tillfället.
Influensa orsakas av ett virus, varför antibiotika inte hjälper. Viruset förändrar sig lätt och finns i olika varianter beroende på hur de olika proteinerna på ytan (blå färg) ser ut. Målet är att vaccinet ska skydda mot just de varianter som cirkulerar för tillfället.

Yngre i riskzonen för årets influensa

Yngre personer kan komma att drabbas värre än vanligt av årets influensa som nu är på väg hit från det södra halvklotet. Om du tillhör en riskgrupp bör du vaccinera dig, anser Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Influensan är – som alltid så här års – på väg mot Europa från Södra halvklotet. I exempelvis Australien har många drabbats hårt av årets smitta. Därmed inte sagt att norra halvklotet råkar lika illa ut.

- Det har varit spretigt på södra halvklotet. De har varit olika influensor som cirkulerat där, men framför allt har de haft mycket av H3N2, det vill säga samma variant som vi hade mycket av förra säsongen. Dessförinnan hade vi mycket H1N1, varför jag tror att vi kommer att se mer av influensa B den här säsongen, säger Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Dålig effekt

H1N1 är den influensavariant som även kallas för svininfluensan, medan H3N2 framför allt drabbar äldre.

- Influensa B kan drabba alla, men kanske främst yngre. Alla som drabbas kan dock drabbas av allt från milda eller nästan inga symtom alls till mycket svår sjukdom. Så är det alltid, säger Mia Brytting.

Rådet är att framför allt riskgrupperna bör vaccinera sig. Till dessa hör bland annat personer 65 år eller äldre, kroniskt hjärt- och lungsjuka, gravida efter vecka 16, diabetiker samt personer med nedsatt immunförsvar.

På sistone har dock flera studier slagit larm om vaccinets dåliga effekt. Bland dem som var 65 år eller äldre och som sökte sjukvård på grund av influensasymtom under den senaste säsongen var skyddseffekten bara 28 procent, visar en studie av Smittskydd Stockholm.

Mildare symtom

TT: Så varför ska man då vaccinera sig?

- Det ger ett bättre skydd än att inte vaccinera sig alls. Men framför allt vet vi att vaccinerade får mildare symtom. Du kanske blir sjuk, men du slipper få lunginflammation eller att hamna i en ECMO (en maskin som syresätter blodet på konstgjord väg), säger Mia Brytting.

ANNONS

Ett problem, säger hon, är att många som tillhör en riskgrupp är ovetande om att de gör det.

- För äldre personer är det ganska lätt, men bland yngre som tillhör en riskgrupp ser vi att många av dem som måste vårdas på sjukhus på grund av influensasymtom är ovaccinerade, säger Mia Brytting.

TT
Fakta: Riskgrupperna

Personer 65 år eller äldre.

Gravida efter graviditetsvecka 16.

Vuxna och barn över sex månader med något av följande tillstånd:

  • - kroniska hjärt- eller lungsjukdomar, som KOL eller astma.
  • - andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion.
  • - kronisk lever- eller njursvikt.
  • - diabetes mellitus.
  • - personer med nedsatt immunförsvar.
  • Källa: Folkhälsomyndigheten

    ANNONS