Zelenskyj talar inför Sveriges riksdag

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talar till den svenska riksdagen under torsdagen via videolänk. Han har tidigare talat inför bland annat EU-parlamentet, Italiens parlament och den amerikanska kongressen.
– Sverige och Europa är med Zelenskyj. Hoppas verkligen att han inte kommer tappa modet, säger Leila Ali Elmi, riksdagsledamot från Göteborg (MP).

ANNONS
|

Vid 10.55 på torsdagen samlas riksdagsledamöter, statsråd och inbjudna gäster för att lyssna på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Under tidigare tal inför andra länders parlament och kongresser har Zelenskyj både tackat för det stödet från väst men också vädjat om ytterligare stöd.

– Det är otroligt viktigt att vi får Zelenskyjs egna ord om hur han ser på situationen och inte minst på det ukrainska folkets umbäranden. Vad de går igenom nu. Men jag förväntar mig också att vi är beredda att lyssna på hans ord och att göra mer än i dag. Inte minat mycket mer långtgående sanktioner, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund kort före talet.

ANNONS
Under tisdagen talade Volodymyr Zelenskyj inför det italienska parlamentet.
Under tisdagen talade Volodymyr Zelenskyj inför det italienska parlamentet. Bild: Remo Casilli

– Jag förväntar mig att han vänder sig oss som medlem i EU och vän till Ukraina och att vi kan stå upp mot det han ber oss om. Vi behöver göra mer, humanitärt och iform av militärt stöd, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl.

Under tisdagen talade Zelenskyj inför det italienska parlamentet och bad då Italien att införa ett fullständigt handelsembargo med Ryssland, inklusive med rysk olja. Han uppmanade också Italien att frysa den ryska elitens tillgångar i landet.

Zelenskyj har också vädjat om mer stöd i form av vapen och under onsdagen beslutade Sverige att skicka ytterligare 5 000 pansarskott till Ukraina. Presidenten har tidigare också bett västvärlden att införa en flygförbudszon över Ukraina, vilket USA och Nato hittills inte gjort.

– Det är naturligtvis viktigt att många av världens beslutsfattare får höra direkt från honom om situationen och vilka önskemål som finns från den ukrainska statsledningens sida i det här läget, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till TT.

ANNONS