Tonårspojkar åtalas för mord i Malmö

ANNONS
|

Trots att han högg sitt avtuppade offer i bröstet med både fickkniv och kökskniv, hävdar en 15-årig pojke att han inte hade tänkt döda.

Nu åtalas han tillsammans med en 17-årig kompis för mord.

Mordoffret, en 26-årig Malmöbo, hittades inlindad i ett lakan hemma i sin egen säng strax före jul. Några veckor senare greps de båda tonårspojkarna, som ger två helt olika versioner av vad som hänt.

Kammaråklagare Bo Albrektsson bygger huvudsakligen åtalet på vad 15-åringen sagt om händelseförloppet. Hans berättelse stämmer enligt åklagaren mycket väl med de tekniska fynden i lägenheten och resultatet av den rättsmedicinska undersökningen.

Syftet med våldet mot 26-åringen, var enligt 15-åringens advokat, att tillfälligt "sätta honom ur spel", men inte att döda.

ANNONS

Enligt stämningsansökan placerade sig 17-åringen bakom 26-åringen i hans säng under förevändning att de skulle ha sex. Sedan tog han ett kraftigt strypgrepp på honom, ett grepp som inom kampsporter kallas hadaka-jime, så att han förlorade medvetandet.

Sedan stack 15-åringen, enligt åklagaren, mannen i bröstet, först med en mindre kniv och sedan med en större kökskniv. Enligt 15-åringen var det den äldre pojken som hämtade kökskniven och uppmanade honom att använda den.

När pojkarna lämnade lägenheten hade de med sig dator, mobiltelefoner, kamera och kontanter.

Den äldre av dem skyller allt på den yngre. 17-åringen har i polisförhör lämnat olika versioner om vad som hände. Han har sagt att han haft kontakt med 26-åringen i flera månader, bland annat ska han ha hjälpt honom med reparation av datatillbehör. Han har berättat att han kom till 26-åringens lägenhet den 20 december eftersom denne "ville leka". Han och 26-åringen började brottas och plötsligt dök 15-åringen upp med en kniv, har 17-åringen berättat.

Rättegången inleds den 2 april och håller på i tre dagar. Där ska bland andra före detta förbundskaptenen i judo, Kristiina Pekkola, få berätta om strypgrepp inom kampsporter och vilka effekter de kan ha.

ANNONS