Linda Navalon, arbetsterapeut och Johnny Andersson, sjukgymnast på Närhälsan Trollhättan Rehabmottagning finns till hands för Hans Petter Olsen under ett av hans träningspass. I somras drabbades han av stroke, men tack vare många timmar med bland annat styrke- och balansträning gör han hela tiden framsteg.
Linda Navalon, arbetsterapeut och Johnny Andersson, sjukgymnast på Närhälsan Trollhättan Rehabmottagning finns till hands för Hans Petter Olsen under ett av hans träningspass. I somras drabbades han av stroke, men tack vare många timmar med bland annat styrke- och balansträning gör han hela tiden framsteg.

Balansera mera – minska risken för olyckor

Varje år söker 70 000 personer i Sverige akutsjukvård på grund av fallolyckor. De flesta som skadar sig är äldre, och många fall går att förhindra. Med kampanjen Balansera mera är förhoppningen att antalet fallolyckor minskar.

ANNONS
|

Att falla är den olycka flest människor söker akutsjukvård för och dör av.

Enligt Socialstyrelsen söker 70 000 personer akutsjukvård varje år på grund av fallolyckor. De flesta som skadar sig i ett fall är äldre, och många fall går att förhindra.

Förra veckan pågick den nationella kampanjen Balansera mera vars syfte är att minska antalet fallolyckor.

Ingår i uppdraget

– Vi vill bland annat uppmärksamma fallförebyggande åtgärder både i hemmet och i sjukvården. Kan vi förhindra ett fall har vi vunnit mycket. Både när det gäller samhällskostnader och patienters lidande. Det här är inget nytt för oss på Rehab. Att jobba med fallprevention och balans, det gör vi alltid och ingår i vårt uppdag, säger Pia Andersson, enhetschef för Närhälsan Trollhättan Rehabmottagning.

ANNONS

Detta är andra året som Socialstyrelsens kampanj Balansera mera arrangerades. Årets tema var mat, motion och mediciner.

Regelbunden motion, rätt mat och dryck är viktigt för en god balans samt att se över biverkningar från mediciner.

Förebygger

Ett fall kan få mycket allvarliga konsekvenser. Även om många återhämtar sig kan det vara påfrestande för en äldre person att drabbas av exempelvis ett benbrott.

– Med ökad ålder får man nedsatt balans. Men det går att göra något åt. Här arbetar vi mycket förebyggande och vem som helst kan komma hit utan remiss. Vi bedömer individens aktivitets- och funktionsförmåga. Beroende på vilket behov patienten har skräddarsys insatserna. Åtgärderna kan bestå av träning och, eller hjälpmedel. Ibland görs också en anpassning i hemmet, säger Pia Andersson.

Lika viktigt som det är att träna balansen för att minska fallrisken, är det att träna för att återhämta sig efter en sjukdom eller skada. Styrka och balans är A och O.

Övningar

I onsdags förra veckan var Hans Petter Olsen, 49 år, på plats på Närhälsan. Dit går han flera dagar i veckan och tränar efter att ha drabbats av en stroke för fyra månader sedan.

– Balansövningar har jag gjort från första dagen i min rehabilitering, det är oerhört viktigt. Jag har ramlat en gång men det gick bra, och jag tog mig upp själv, säger han.

ANNONS

Hans Petter Olsen har varit aktiv ishockeyspelare under många år och har bra grundfysik. Det har underlättat återhämtningen som hittills har gått relativt snabbt.

Gör framsteg

Även om han inte är återställd har han kommit en bra bit på vägen.

– Helt klart har det hjälpt mig. Jag kan fortfarande inte använda höger arm, men jag gör framsteg hela tiden och sätter upp mätbara mål och det fungerar som drivkraft för mig, säger Hans Petter Olsen.

I november planerar han att börja arbeta igen.

– Men mitt nästa mål är att cykla utomhus, det ska jag klara om en månad.

FAKTA: Så minskar du fallrisken

• Kontrollera dina mattor. Se upp med kanter på mattor som sticker upp.

• Kontrollera dina sladdar. Lägg dem längst väggen så du inte snubblar på dem.

• Se till att du har bra belysning. Tänd gärna en lampa på natten, och ha gärna en i trappan.

• Bär mobiltelefon/bärbar telefon. Då får du snabbt hjälp om olyckan är framme.

• Ta bort höga trösklar. En arbetsterapeut kommer och gör en bedömning och du kan få intyg för bostadsanpassningsbidrag.

• Ordna en sittplats. Där du tar av dig skorna är det bra att ha en stol, eller något annat att sitta på.

• Säkra badrummet. Exempelvis halkskydd i duschen eller badkaret.

• Använd en stadig stege om du till exempel ska byta gardiner. Finns grupper i kommunen som erbjuder hjälp med sådana saker.

ANNONS