Robot ska hjälpa sjuka barn att hänga med i skolan

Drygt 100 000 kronor har Barnavdelningen 23 på Näl fått i gåva år 2017. Pengar som bland annat ska gå till robotar som ska hjälpa sjuka barn att hänga med i skolan.

ANNONS
|

Barnavdelning 23 på Näl har genom åren fått bidrag från företag och privatpersoner till olika investeringar som gynnar inlagda barn från 0 till 18 år. Bland annat har skänkta pengar bidragit till två nya undersökningsrum på avdelningen som totalt kostade 300 000 kronor.

Förra veckan lämnades en check på 25 000 kronor till avdelningen som Brunbergs Bygg har samlat in. Checken överlämnades av Trollhättebon Stefan Sjöquist som genom åren har samlat in pengar till Barnavdelning 23 under Kraftprovet på Fallens dagar.

Bidrag istället för blomma

Trollhättan 7 dagar skrev senast om Stefan Sjöquists insamling i september, då fjolårets insamling på 11 500 lämnades över till avdelningen.

ANNONS

– Den artikeln lästes av Mickael på Brunbergs Bygg som kontaktade mig. De skulle ha ett 30-årsjubileum i slutet av december och i stället för blomma eller gåva av gästerna önskade de ett anonymt bidrag som skulle gå till välgörenhet, och det var där jag kom in i bilden, berättar Stefan Sjöquist.

Totalt kom det in 75 000 kronor och under jubileet avslöjades vart pengarna skulle gå. 50 000 kronor överlämnades till ett skolprojekt i Kenya och 25 000 kronor överlämnades till Stefan Sjöquist som i sin tur skulle skänka pengarna vidare till ett lämpligt ändamål.

– För mig var Barnavdelningen 23 på Näl självklart. Barnen är vår framtid och man måste investera i dem, säger han.

100 000 kronor

I och med bidraget på 25 000 kronor har avdelningen fått drygt 100 000 kronor i bidrag 2017. Lillemor Forsberg, avdelningschef, är väldigt glad för alla pengar som skänks, och som noggrant diarieförs.

– Vi vill köpa skolrobotar som styrs via en app. På så sätt kan barnet medverka i skolan även om det är hemma eller på sjukhus, förklarar hon.

Sinnesrum och leksaker

Roboten fungerar helt enkelt som en förlängd arm mellan barnet, som exempelvis behandlas för cancer, och skolan. På så sätt tappar barnet inte kontakten med vare sig kamrater eller undervisningen under vårdtiden.

ANNONS

– Men vi vill inte köpa robotar för hela summan utan vi har mer planer. I dagrummet där barnen äter finns det många små leksaker och vi har småbarn här som stoppar sakerna i munnen. Därför har vi börjat titta efter större leksaker.

Dessutom finns det behov av ett sinnesrum i lekterapin.

– Det skulle vara skönt för långtidssjuka eller exempelvis multihandikappade barn att dra sig undan och vila där, menar Lillemor Forsberg.

Fotnot: Barncancerfonden driver ett projekt med skolroboten Av1. Mer om projektet går att läsa på www.barncancerfonden.se. Mer om skolroboten finns på: noisolation.com.

ANNONS