150 jobb i fara på GKN Aerospace

Sveriges satsningar på teknikprogram inom raketverksamhet kan komma att minskas kraftigt. I slutet av veckan ska europeiska ministrar besluta om framtiden för ett europeiskt rymdprogram vilket kan få ödesdigra konsekvenser för svensk rymdindustri. – Vi är djupt oroade, säger Torgny Stenholm, chef för affärsområdet Rymd GKN Aerospace Sweden.

ANNONS
|

Den 1-2 december i Schweiz träffas ministrarna från de länder som ingår i den europeiska rymdorganisationen ESA för att besluta om en gemensam europeisk rymdstrategi. Enligt Torgny Stenholm kan förhandlingarna få avgörande konsekvenser för GKN:s rymdverksamhet.

– Sverige har valt att gå in på en extremt låg nivå när det gäller finansiering av teknikprogrammen inom bärraketer. Om Sverige håller fast vid den låga nivån kan vi inte ta långsiktigt ansvar för raketprojekten Ariane. Då är det fara för hela vår rymdverksamhets framtid där ungefär 150 arbetstillfällen är involverade, säger han.

För GKN Aerospace handlar det om ett behov av långsiktiga teknikprogram som löper parallellt med raketprojekten Ariane 5 och 6. Problemet innebär att det saknas närmare 100 miljoner kronor under 2017-2019 och om Sverige vidhåller den låga nivån kommer det att få omedelbara konsekvenser.

ANNONS

– Vi står inför att signera nästa utvecklingskontrakt för Ariane 6 redan om en månad, men också ett nytt produktionskontrakt på Ariane 5. Men det vågar vi inte göra om vi inte har teknikprogrammen. Då kommer vi behöva börja diskutera med våra kunder hur vi ska fasa ner verksamheten, säger Torgny Stenholm och fortsätter:

– Vi är jätteoroade men också förvånade eftersom både Rymdstyrelsen och Utbildningsdepartementet har talat väldigt väl om vår verksamhet.

I torsdags höll IF Metall ett informationsmöte för sina medlemmar på GKN om hur läget ser ut.

– Det här kan ställa till ett helsike för oss. 50 av våra medlemmar blir direkt påverkade och även viktig ingenjörsverksamhet som påverkar resten av företaget, säger Mats Eriksson, ordförande IF Metall på GKN.

Rymdstyrelsen ansvarar för statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet i Sverige. Generaldirektör Olle Norberg kan inte säga hur mycket Sverige tänker satsa på rymdprogrammen.

– Vi går inte ut med några siffror på förhand eftersom det ska förhandlas på ministerrådsmötet. Men vi har en problematik i eurokursen som är ovanligt hög. Det innebär problem för Sverige, ju högre eurokurs desto större finansieringsproblem, säger han.

På motsvarande möte för två år sedan fattades beslutet om utvecklingsprogrammet av raketmotorn Ariane 6, som GKN Aerospace i Trollhättan fick i uppdrag att tillverka munstycken och turbiner till. Enligt Norberg ska inga av de åtagandena som gjordes då att ändras.

ANNONS

– Sverige är med i en mängd program inom ESA, och vi kommer fortsätta att vara med i alla program som vi tidigare har beslutat att delta i, säger Olle Norberg.

ANNONS