Hur många ensamkommande, framför allt pojkar från Afghanistan, som försöker ta sitt liv eller som begår självmord hellre än låter sig skickas till Afghanistan är oklart eftersom de inte finns med i någon statistik. Men rapporter från boenden om att det sker blir allt mer frekventa.
Hur många ensamkommande, framför allt pojkar från Afghanistan, som försöker ta sitt liv eller som begår självmord hellre än låter sig skickas till Afghanistan är oklart eftersom de inte finns med i någon statistik. Men rapporter från boenden om att det sker blir allt mer frekventa.

Asylsökande pojke i Trollhättan tog sitt liv

Natten mot söndagen tog ännu en ensamkommande pojke från Afghanistan sitt liv. Händelsen inträffade på ett boende för asylsökande i Trollhättan.

ANNONS
|

Förra året skärptes asyllagen för minderåriga som anländer till Sverige utan en vuxen person. Merparten av dem är afghanska pojkar. Senare meddelade Migrationsverket att större hänsyn skulle tas till det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan. Men hänsynen omfattar enbart dem som inte fyllt 18 år. Samtidigt gör Migrationsverket allt fler åldersuppskrivningar.

Nu börjar pojkarna ta sina liv. I januari tog en pojke i Vännäs sitt liv. Samtidigt försökte två andra men överlevde. Enligt Ensamkommandes förbund begick tre pojkar självmord i höstas.

– Och senaste veckan har jag informerats om 7-8 som försökt begå självmord, två av dem lyckades och så har vi den senaste tragiska händelsen i Trollhättan i helgen. Vi har nog bara sett början på hur otrolig stark stress ungdomarna känner och som driver dem till att inte vilja leva längre, säger Mahboba Madadi, ordförande i Ensamkommandes förbund.

ANNONS

Exakt hur många ensamkommande asylsökande unga som hittills begått självmord eller försökt ta sina liv är oklart. Endast de med fullständiga personnummer kommer med i Socialstyrelsens statistik över självmord och självmordsförsök.

Mahboba Madadi får höra många berättelser om ensamhet, otrygghet och rädsla. Inte ens i de kommunala boendena känner sig de unga asylsökande "hemma".

– Först och främst orsakar politiken och de regler som Migrationsverket måste följa stora problem. Sedan är det mycket viktigt att personalen på boendet stöttar, är snälla och kärleksfulla. De unga saknar hela tiden sina föräldrar och då måste personalen ta på sig den rollen. Jag tror att det brister på många håll.

Dessutom, anser Mahboba Madadi, att informationen om hur det första mötet på Migrationsverket går till saknas.

– Det skulle underlätta om någon förklarade och uppmuntrade den asylsökande. Och för ensamkommande unga borde mer roliga och avledande aktiviteter arrangeras. Istället får de klara sig bäst de kan, säger hon.

I helgen tog en asylsökande ensamkommande pojke sitt liv i Trollhättan.

– Pojken var 16 år och från Afghanistan. Han hade inte fått besked av något slag, men skulle på ett inbokat möte på Migrationsverket senare i veckan. Han hade uttryckt oro inför det, men i övrigt var han som vanligt, berättar Peter Asp, informationschef i Trollhättans stad.

ANNONS

Självmordet genomfördes på pojkens boende där det bor ytterligare åtta pojkar. Hans vänkrets var stor, han var elev på Magnus Åbergsgymnasiet och han var aktiv i en idrottsförening. Pojken kom till Sverige i oktober 2015.

– Många är i chock och professionellt stöd från BUP och psykiatrins öppenvård kopplades in redan under söndagen. På skolan hölls öppet hus och POSOM-gruppen var på plats inledningsvis. Skolan har även ställt iordning ett minnesrum och allt stöd fortsätter så länge det behövs, säger Peter Asp och fortsätter:

– Pojkarna som är kvar på boendet kommer att flytta till andra boenden i Trollhättan. Det är deras egna önskemål eftersom de inte vill stanna i lokalerna där deras kamrat tog sitt liv, säger Peter Asp.

Läs också:

ANNONS