"Att städa är helt meningslöst"

Att städa är fullkomligt meningslöst för att motverka sjukdomar. Det säger Agnes Wold som driver en kamp mot smuts- och bacillskräck. På måndagskvällen föreläste hon på Folkuniversitetet för drygt 140 personer. I bildgalleriet ovan kan du se vilka fler myter som Agnes Wold slår hål på.

ANNONS
|

Temat var damm som under 1800-talets mitt kom att bli vår stora, och enligt Agnes Wold inbillade, fiende. Många äldre kvinnor som går på hennes föreläsningar blir lättade över att städning inte är så viktigt som de trott.

– De har blivit indoktrinerade i hela sitt liv hur viktigt det är att städa – för att få bort bakterier. Det är det inte, berättar hon.

De senaste åren har vi sett Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, avliva myter på löpande band. En hjärtefråga är synen på amning. Sjukvården avråder kvinnor från att amma om man druckit alkohol, trots att forskningen visat att alkohol inte går ut till bröstmjölken.

ANNONS

– Det finns uppenbarligen en enorm drivkraft att skrämma kvinnor, säger Agnes Wold.

Hon är själv anställd inom både sjukvården och universitetet, men kan inte rekommendera hennes arbetsgivares informationsmaterial.

– De delar ut saker som är direkt felaktigt. Man har ju jättemycket ångest och är väldigt orolig när man just har fått barn. Man måste vara saklig.

Enligt Wold uppkom skräcken för damm när industrialismen kom och ställde bondesamhället på ända. Produktionen flyttades ut och kvinnan förpassades till hemmet. Detta skedde i en tid då dödlighet av infektionssjukdomar var hög. När teorin om att mikrober var orsaken till infektionssjukdomarna, fick man för sig att de osynliga varelserna bodde i dammet. Att hålla hemmet hygieniskt och kliniskt rent blev en husmors stora uppgift.

Istället föddes en ny sjukdom, allergin. Men den hittades av forskare enbart hos överklassen, aldrig hos bönder eller fattiga. Agnes Wold berättar att det enligt hygienhypotesen som myntades 1989, finns samband mellan en låg risk för allergi, och fattigdom, trångboddhet och husdjur.

Många föräldrar frågar henne ofta om de ska lyssna på alla råd från sjukvården. En kvinna berättade att hon blivit rekommenderad att inte gå ut och träffa folk med sitt spädbarn de första tre till sex månaderna, för att bebisen inte skulle smittas av något. Det kan, menar Agnes Wold, tvärtom göra att barnet får sämre immunförsvar.

ANNONS

– Det ökar risken att barnet får för lite stimulans för immunsystemet, säger hon och fortsätter:

– Det är inte klokt. Det gör mig mest upprörd att mina skattepengar går till folk som säger saker som inte är sant.

Agnes Wold trivs i rollen som myternas bödel. Hon ser det som ett viktigt uppdrag, inte minst för att lugna de som är oroliga.

– Det är fruktansvärt viktigt. Alla påstår att vi har så lite tid och då är det fruktansvärt konstigt att folk hinner ägna sig åt sådant här nonsens.

Fakta: Agnes Wold

Föreläste på Folkuniversitetet i går.

Pratade bland annat om damm – varför vi är rädda för det och när vi började bli det.

– Först trodde man att man skulle få infektioner, sen allergier och nu att det är massa föroreningar i dammet.

Professor i bakteriologi med särskild inriktning på normalflora.

Några myter om bakterier

"Man blir sjuk av lösgodis eftersom vissa tar med händerna".

– Det är otroligt larvigt. Du kan absolut inte bli sjuk av lösgodis, nej.

"Man blir sjuk av att ta i sin mobiltelefon eller spolknappen på offentliga toaletter".

– Nej. Det här vittnar om en otrolig okunskap. Tyvärr lär man sig inget om människokroppen i skolan.

ANNONS