Elever skapar flaggor för mångfald och tolerans

Skolattacken för ett år sedan berörde inte bara eleverna på Kronan. Nu skapar Trollhättans grundskoleelever en gemensam utställning med temat tolerans, mångfald och inkludering.

ANNONS
|

Det råder febril skaparstämning i bildsalen på Sjuntorpsskolan denna torsdagseftermiddag – färg trycks på små trekantiga tygstycken och på varenda liten ledig yta ligger det färdiga flaggor på tork.

– Det känns som en bra sak att göra, så att man kan tänka mer på det fina och inte på det onda som hände. Jag blev alldeles chockad när jag hörde vad som hade hänt på Kronan. Mest hemskt var att han bara gick på personer som kommer från andra länder, det är inte okej, säger Noah Karlehall.

Att våld och rasism inte är okej och att man i stället ska jobba för tolerans, mångfald och inkludering är temat för utställningen som visas i helgen, och det syns många hjärtan och fredstecken bland motiven. Klasskompisarna i 7–1 har tillsammans med flera andra klasser på skolan, liksom fler elever från alla de kommunala grundskolorna runtom i Trollhättan, ägnat de senaste bildlektionerna till flaggskapandet.

ANNONS

I rummet intill håller Maja Blom, Ebba Karlsson och Isaac Johansson på att limma fast flaggorna på ett långt snöre. Senare på dagen ska de köras in till Trollhättan och hängas upp tillsammans med teckningar gjorda av eleverna på Kronan.

– Det känns jättebra att kunna stötta dem, det är jättesorligt det som hände, säger Isaac.

– Ja, det känns kul om vi kan glädja lite med detta, säger Maja.

Bildläraren Maya Ivarsson är riktigt nöjd med elevernas insatser.

– De har varit väldigt positiva och engagerade och verkligen visat intresse, säger hon.

Läs också:

Program på Kronan den 22 oktober

Trollhättan stad har bjudit in alla till en manifestation för tolerans, för människors lika värde och mot rasism på årsdagen för attentatet mot Kronan.

Klockan 14–20: Utställning med flaggor och teckningar. Även klockan 12–17 på söndag.

Klockan 18: Fackeltåget startar vid Lextorpskyrkan och går till Kronan.

Klockan 18.30: Start för scenprogrammet vid Kronans scen (som troligen håller på till runt klockan 20). Peter Asp är konferencier.

  • Paul Åkerlund hälsar välkommen, håller inledande tal och tyst minut
  • Jenny Andersson sjunger
  • Skolminister Gustav Fridolin håller tal
  • Presentation av nyplanterade träd – därefter håller rektor Djeno Mahic tal
  • Presentation av vernissage på Kronan (flaggor och teckningar)
  • Dikt och tal från familjer till de drabbade
  • Leith Eskandar framför tre låtar från nya skivan Ängel
  • ANNONS