En succé i kampen mot råttan

Under hösten 2010 drabbades Trollhättan av en mindre råttinvasion. I år är läget stabilt, särskilt med de nya mekaniska fällorna som gör succé i Trollhättans och Vänersborgs avlopp.

ANNONS
|

I år har råttbeståndet i Trollhättan och Vänersborg legat på en normal nivå. Annat var det i Trollhättan hösten 2010, då flera privatpersoner och företagare drabbades av en mindre råttinvasion. Anticimex fick många larm, och kommunen tog emot telefonsamtal från personer som sett råttor springa över stadens gator. Nu jobbar Anticimex med förebyggande åtgärder i både Trollhättan och Vänersborg, vilket har visat sig vara väldigt framgångsrikt.

– Generellt är det mer råttor i Trollhättan än i Vänersborg. Nu arbetar båda kommunerna med förebyggande åtgärder, vilket är väldigt positivt, säger Mattias Backman, gruppchef för skadedjursavdelningen på Anticimex i Uddevalla.

Sedan årsskiftet har kommunerna nya mekaniska råttfällor i avloppen, som bortsett från batteribyten av Anticimex sköter sig själva. Wisetrap, som uppfinningen kallas, används just nu på 18 ställen i Vänersborg och Trollhättan. Inte bara kommuner är intresserade, även lokala bostadsbolag har köpt fällorna till sina fastigheter.

ANNONS

– Vi sätter fällan i avloppsledningar där vi tror det finns råttor. Fällan har sensorer som känner av om det kommer en råtta, då skjuts ett antal spjut ut och råttan dör direkt, förklarar Mattias Backman.

Fyra gånger om året byter Mattias Backman batterier på råttfällorna, i övrigt kan han följa utvecklingen via datorn. Statistik förs över antalet dödade råttor, om någon placering inte ger stor utdelning flyttas fällan till en ny avloppsledning.

– Fällorna är 100 procent effektiva, alla råttor som passerar dör. Råttgift är inte alls lika säkert, då måste råttan lockas att äta giftet, säger Mattias Backman.

– Vi har dödat 450 råttor sedan vi började med de mekaniska fällorna. De har fungerat jättebra, säger Stefan Parnebo, enhetschef VA-underhåll i Vänersborgs kommun.

Enligt Stefan Parnebo har Vänersborg inget större problem med råttor, men han vill ändå uppmana privatpersoner att inte förse råttorna med föda.

– Råttorna är alltid där det finns mat. Ha inte matrester i komposten, lägg inte ut fågelfrö och spola inte ner fett i avloppet, säger han.

Jörgen Aronsson, rörnätshef på Trollhättan Energi, är också väldigt nöjd med de nya fällorna.

– Vi har bara mekaniska fällor nu, det behövs inget råttgift längre. I år testar vi för att se hur det funkar, hittills klarar vi oss bra med fyra fällor, säger han.

ANNONS
ANNONS