"Personalen är sliten efter sommaren"

Näl har haft en tuff sommar där arbetsmiljön fått stryka på foten för att över huvud taget klara verksamheten. Cheferna beskriver en lojal personalstyrka som jobbat mycket övertid och extra arbetspass.

ANNONS
|

Sommaren på förlossningsavdelningen på Näl har präglats av barnmorskebrist. Samtidigt har det fötts rekordmånga bebisar – 974 stycken, vilket är 60 fler jämfört med juni–augusti i fjol. – Vi har aldrig någonsin haft så många förlossningar som i sommar, säger Lillian Olsson Fors, avdelningschef på förlossningen. 19 kvinnor har hänvisats vidare till andra sjukhus. Lillian Olsson Fors är nöjd med att inte fler har behövt hänvisas, men säger samtidigt att den situation som varit på Näl även rått på andra sjukhus. Det har inte alltid gått att hänvisa någon annanstans. – För patienterna har det gått bra tack vare personalen. När de har jobbat har de jobbat väldigt intensivt, och de har också jobbat mycket mer än de skulle ha gjort enligt schemat, säger hon.

ANNONS

Ingen har behövt bryta sin semester och bara en gång har man beordrat in ledig personal. Ändå har personalen jobbat när de egentligen skulle varit lediga. – De har valt det för att de har en stor lojalitet mot kollegor och kvinnorna som ska föda, säger Lillian Olsson Fors, och fortsätter: – Det har varit på bekostnad av arbetsmiljön. Det är många som är väldigt trötta nu trots att de haft fyra veckors semester i sommar. Som TTELA tidigare skrivit om tvingades förlossningen stänga två förlossningsrum på grund av personalbristen. De hölls stängda från slutet av juni till mitten av augusti. – Det förändrade inte läget mycket mer än att det var en markering om att vi har det besvärligt, säger Lillian Olsson Fors. Har ni sett en ökad oro bland kvinnor som ska föda? – Det har inte varit så stor skillnad. Men vi har märkt att när man ringer har man undrat om det finns plats. Man kan nog också ana att en del inte ringer utan kommer hit i stället, säger Lillian Olsson Fors.

Att sommaren har tärt på personalen är en bild som Magnus Kronvall delar. Han är områdeschef för medicin, akuten och ambulansen. Dessutom är han ordförande i NU-sjukvårdens sommargrupp som planerar somrarna på en övergripande nivå. – Vi har kämpat för att göra den gångna sommaren så bra som möjligt. Nu vidtar ett utvärderingsarbete och vi kommer givetvis att göra vårt bästa för att nästa sommar ska bli bättre, säger Magnus Kronvall.

ANNONS

De flesta avdelningar som vårdar patienter dygnet runt har haft en tuff sommar, likaså akutmottagningen. – Alla patienter har tagits om hand. En del patienter har fått vänta länge på akuten, och en del har nog också märkt av att det på sina ställen har varit trångt på avdelningarna. Personalen är sliten nu efter sommaren, säger Magnus Kronvall. Vad tänker du om att personalen är sliten nu när man egentligen borde ha fyllt på energi efter semestern? – Det är naturligtvis inget vi är nöjda med. Personalen behövs året runt. Vi är väldigt tacksamma för att de har orkat och hoppas att de har kunnat släppa tankarna från jobbet på semestern så att de har fått vila, säger Magnus Kronvall.

ANNONS