Bild: Vegard Grött
Bild: Vegard Grött

Så många motionärer skadar sig

Vi motionerar som aldrig förr. Men i takt med att vissa motionsformer blivit allt mer populära blir också de olycksdrabbade fler.

ANNONS
|

Ungefär två miljoner svenskar tränar och tävlar regelbundet i en idrottsförening, enligt Riksidrottsförbundet. Bara några promille av dessa är elitidrottare, de flesta motionerar av hälsoskäl och för att de tycker att det är roligt. Ibland kanske lite för roligt.

Varje år skadas tusentals motionärer.I en undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa gjort, uppger var fjärde svensk att de skadat sig i samband med löpning. Det är en ökning i jämförelse med motsvarande studie som gjordes 2011 då var femte svensk svarade samma sak. Män drabbas i högre utsträckning än kvinnor.

– Det kan handla om olyckor, att man trampar snett eller ramlar. Men många skador har med överbelastning att göra, säger Joanna Kvist, professor vid institutionen för medicin och hälsa på Linköpings universitet.

ANNONS

Överbelastningsskador kan bero på att du är otränad och ökar träningsmängden för snabbt. Då riskerar du att få ont i tillexempel ett knä eller i hälsenan.

– För att undvika överbelastning behöver man vänja kroppen successivt, genom att stärka muskler och koordination. Det krävs också vila och återhämtning, säger Joanna Kvist.

Enligt en rapport från Socialstyrelsen har ungefär en sjättedel (104 000) av alla skador som folk sökt akutvård för årligen, inträffat i samband med idrottsutövning (inklusive skolidrott och idrott i bostaden/bostadsområdet).

– Skaderelaterade problem leder till många besök på akutmottagningar och vårdcentraler, vilket innebär direkta kostnader. Men det måste sättas i relation till motsatsen. Om folk inte motionerar ökar risken att drabbas av andra sjukdomar, till exempel hjärtbesvär, som är mer kostsamma. I det långa loppet sparar vi mer på att ta hand om en stukad fotled, säger Joanna Kvist.

Enligt Socialstyrelsens rapport var nio av tio skadade under 45 år. En fjärdedel av alla skador hade uppkommit i samband med fotboll.

– Där är det knä- och fotskador som dominerar. Men då ska man komma ihåg att fotboll är en av våra vanligaste idrotter, säger Joanna Kvist.

Hur viktigt är det att ha avancerad utrustning när man motionerar?

ANNONS

–För att undvika skador är utrustningen inte jättecentral. Det viktigaste är att kroppen är förberedd, att muskler, senor och ledband klarar belastningen. Ett par dyra skor är ingen garanti för att slippa skada sig, däremot kan de vara en viktig psykologisk faktor som motiverar till träning, säger Joanna Kvist.

Fakta: Topp 10 skador inom idrott

1. Muskelbristning. Förekommer i alla idrotter. 2. Nacksmärta. Vanligt i tennis, cykling, simning och boxning. 3. Frusen skuldra. Vanligt i tennis, cricket, golf och simning. 4. Ländryggsbesvär. Förekommer i flera idrotter, t.ex. golf, tennis, tyngdlyftning och kampsporter. 5. Tennisarmbåge. Vanligt i golf, baseball, tennis, tyngdlyftning och cricket. 6. Löparknä. Uppstår oftast då en person nyligen börjat löpträna och startar med att springa för långt och för hårt. 7. Benhinneinflammation. Beror ofta på att man hoppat eller sprungit på hårda underlag. 8. Fotledsvrickning. Drabbar ofta tennisspelare, volleyboll, badminton, cricket och fotboll. 9. Hälseneinflammation. Vanligt hos långdistanslöpare. 10. Hälsporre. Vanligt hos löpare som precis börjat löpträna.

ANNONS