Hotbilden mot boendet för ensamkommande asylsökande ungdomar har aldrig funnits erkänner polisen.
Hotbilden mot boendet för ensamkommande asylsökande ungdomar har aldrig funnits erkänner polisen.

Så var polisen inblandad i misstänkt hotbild

Den misstänkta skjutningen i Sjuntorp i helgen har tagit en oväntad vändning. Polisen medger nu att det är de själva som skrämt upp personal och boende på hemmet för ensamkommande asylsökande ungdomar.

ANNONS
|

Anledningen till att polisen först nu berättar om sin egen inblandning är att man sökte en person med anknytning till boendet.

– Vi planerade en insats, som genomfördes i dag tisdag. Inför detta rekognoserade en kollega kring boendet. För att hitta dit ringde personen kommunen och frågade var det ligger. Detta telefonsamtal har upplevts som hotfullt, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Trollhättan.

Kunde inte avslöja

För att inte avslöja insatsen var polisen tvungen, enligt Timmersjö, att vara anonym. Från kommunens sida ville man inte uppge adressen som dock gick att få fram på annan väg.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Inga tomhylsor har hittats vid brottsplatsen

I onsdags i förra veckan passerade polisen förbi boendet i en silverfärgad civilbil flera gånger.

– Det är den bilen som personalen observerat och kopplat samman med det "hotfulla" telefonsamtalet. Därför begärde man och fick en väktare till boendet, förklarar Sten-Rune Timmersjö.

Han fastslår att det därmed aldrig funnits en hotbild mot det aktuella boendet. Och inte heller mot några andra asylboenden i området.

– Helgens händelse med den misstänkta skjutningen fortsätter vi att utreda. Men vi tittar på andra möjligheter, som att det kan röra sig om en bildörr som slagit igen hårt eller att det rört som vildsvinsjakt.

LÄS ÄVEN:Väktare beskjuten i Sjuntorp efter hotbild mot boende

Har återvänt

Vid tisdagens insats togs en person in på förhör, men släpptes sedan. Personen är dock fortsatt misstänkt för brott.

Peter Asp, informationschef i Trollhättans stad, fick under tisdagen besked från polisen om att de boende kunde återvända till Sjuntorp.

– Det känns väldigt skönt att det aldrig funnits något egentligt hot. Samtidigt är det väldigt konstigt att hela situationen uppstått och att den initiala hotbilden i själva verket var polisen som ringde vår verksamhetschef och ville veta var boendet ligger, säger Asp.

ANNONS

Han bekräftar att samtalet uppfattades som hotfullt och att personen som hörde av sig inte presenterade sig.

Varit rädda

– Jag kan inte förstå hur man kan ringa anonymt på det sättet. Speciellt inte med tanke på den senaste tidens bränder och attacker mot boenden i Sverige. Det måste ha funnits andra vägar att få fram adressen, som genom att kontakta kommunpolisen eller vem som helst inom förvaltningsledningen, säger Peter Asp.

I slutändan fick ett tiotal boende evakueras.

– Ett stort jobb som inte har varit gratis. Men det är ändå ingenting mot de stackars grabbarnas lidande i detta. De har varit livrädda.

ANNONS