Spelkultur. Sverok samlar främst föreningar som sysslar med e-sport, LAN, rollspel, lajv, brädspel och figurspel.
Spelkultur. Sverok samlar främst föreningar som sysslar med e-sport, LAN, rollspel, lajv, brädspel och figurspel.

Trollhättan vill satsa på spelkulturen

Trollhättan har valts ut som en av pilotkommunerna när spelförbundet Sverok Väst vill utveckla och förbättra samarbetet mellan spelföreningar och kommunen.

ANNONS
|

Sverok, som är ett ungdomsförbund med över 100 000 medlemmar i 3 600 föreningar runt om landet, arbetar med att samla, utveckla och sprida spelhobbyn.

Nästa år vill man jobba på att fyra västsvenska kommuner – Trollhättan, Borås, Alingsås och Falköping – blir bättre på att ta om hand om de ungdomar som spelar.

– Vi har märkt att det är nytt för många kommuner att det finns många ungdomar som spelar, säger Elias Ytterbrink, regional föreningskonsult på Sverok Väst.

För att driva projektet vill man att de fyra kommunerna ska bidra med 40 000 kronor vardera och att Västra Götalandsregionen går in med 400 000. Man hoppas också på ytterligare bidrag från Studiefrämjandet, både lokalt och på riksplan.

ANNONS

Kultur- och fritidsnämnden i Trollhättan beslutade vid senaste mötet att man ska stötta projektet om de övriga aktörerna också väljer att göra det.

– De unga som håller på med spel ingår inte riktigt i vårt system i dag, det är bara tre spelföreningar som får föreningsbidrag, säger Carina Lorentzon (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hon berättar att det blev en diskussion i nämnden om vad kommunen ska stötta med föreningsbidrag och inte och nämner spel med mycket våld och sexistiska inslag.

– Men i det här steget handlar det om att vi får hjälp med en kartläggning av föreningarna. I nästa steg får vi avgöra om de är berättigade för bidrag, säger hon.

Elias Ytterbrink berättar att en del i projektet är att utbilda föreningarna i likabehandling.

– Det finns alltid rädslor för nya saker och spel är en relativt ny kulturform. Jag tror däremot inte att det är så stor skillnad mellan oss och idrottsrörelsen, det viktiga är att man är medveten om vilka negativa strukturer som finns och jobbar för att motverka dem, säger han.

Blir projektet verklighet kommer Sverok att ordna en del olika spelträffar i Trollhättan och jobba för att ungdomarna kopplas samman med representanter från Trollhättans stad.

ANNONS

Västra Götalandsregionens kulturnämnd kommer att ta ett beslut i december.

– Spelkultur är ett fokusområde i regionens kulturplan för 2017-2019, därför har vi goda förhoppningar att det blir av, säger Elias Ytterbrink.

Fotnot: Borås har också tagit beslut att stötta projektet, medan Sverok Väst fortfarande väntar på besked från Alingsås och Falköping.

ANNONS