Folktandvården Sylte är en av de tandvårdskliniker som gjort insatser för att hantera det ökade trycket som asylsitutationen inneburit. Bild: Eva Alverbratt
Folktandvården Sylte är en av de tandvårdskliniker som gjort insatser för att hantera det ökade trycket som asylsitutationen inneburit. Bild: Eva Alverbratt

Allt hårdare tryck på Folktandvårdens kliniker

Stora insatser har gjorts på Folktandvården Västra Götalands kliniker för att möta det ökade behovet av tandvård som asylsituationen inneburit. En av de kliniker som satsat är Folktandvården Sylte. Eva Magnusson, klinikchef, säger i ett pressmeddelande att det lett till en win-win situation.

ANNONS
|

– Vi märkte att många barn kom med akuta besvär och mycket stora vårdbehov, säger hon och menar att deras satsningar lett till att den här patientgruppen nu inte söker akutvård, berättar hon.

En satsning som Folktandvården Sylte gjort är att ha öppet på lördagar.

– I vårt område finns ett boende för ensamkommande flyktingpojkar, de flesta från Afghanistan med dari som modersmål. Vi har en tandläkare på kliniken som pratar dari och fick då idén om att hålla öppet några lördagar för att ta emot dessa pojkar, säger Eva Magnusson.

Hon berättar att pojkarna fick skjuts från boendet till kliniken där de fick information på sitt eget språk av klinikens tandläkare samt en effektiv behandling.

ANNONS

– Det blev väldigt positivt på många sätt. Vi kunde planera vården i stället för att de skulle dyka upp akut, patienterna fick ett bra mottagande och bra information. De som jobbade dessa lördagar kände verkligen att de gjorde nytta och nådde fram med vårt budskap.

Folktandvårdens delårsrapport som nyligen redovisats visar att den ökning av tandvård till asylsökande som noterades hösten 2015 under första halvåret i år har stabiliserats. Under perioden januari till juli i år har totalt 8 721 asylsökande patienter, varav drygt hälften är barn, behandlats på Folktandvårdens kliniker. Det betyder att det totala antalet barn och ungdomar som behandlats i Folktandvården under perioden har ökat med 100 procent.

– Det har naturligtvis inneburit en hel del merarbete och klinikerna har också fått hitta nya sätt att arbeta för att möta behoven. Något som jag tycker de har gjort på ett föredömligt sätt, säger Stig-Olov Tingbratt, tandvårdsstyrelsens ordförande.

Folktandvården har under perioden genomfört flera insatser. Till exempel har man anställt en samordnare för asyl- och flyktingfrågor som stöd till klinikerna, ett statsbidrag om 12 miljoner kronor har fördelats till flera av Folktandvårdens 156 kliniker som stöd för ökade merkostnader i vård och behandling av kommunmottagna barn och unga, 0-24 år. Folktandvårdens medarbetare har också fått riktade utbildningar och mobil tandvård har erbjudits vid flyktingförläggningen Restad gård.

ANNONS
ANNONS