Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Blufföretagens fula tryne

Våren är officiellt här och vi går bara mot ljusare tider. Har ni fått några påskägg eller påskpresenter än? Själv fick jag en otrevlig tidig påskpresent på brevlådan i år. Låt oss backa bandet.

Jag kom hem till lägenheten en stressig tisdagseftermiddag i mars. Jag hade fått ett brev från Bolagsupplysningen med en blankett att fylla i. De ville att jag skulle kontrollera mina adressuppgifter och komplettera det som de saknade. En stor inringad ruta med texten ”Dags att komplettera” syntes under loggan som liknade vilken myndighetslogga som helst. Även blanketten såg ut precis som de som Skatteverket använder. Jag hade precis flyttat till en ny adress och min gamla adress var felaktigt ifylld i dokumentet, så jag tänkte att de ville såklart ha mina nya uppgifter. Eftersom jag ibland är frilansjournalist så måste jag ha en f-skattsedel och klassas därför som företagare, därav är jag ett potentiellt offer för Bolagsupplysningen. Så jag fyllde glatt i alla rader där det stod ”saknad data” – säker på att det var till Skatteverket – och lade på brevet (precis ett sådant frankerat brev som alla myndigheter använder sig av) på brevlådan.

Men det skulle jag snart få ångra. För om jag hade fattat en minsta misstanke och läst det finstilta i ”informationen” – på 40:e raden – hade jag förstått att jag nu skulle ingå ett avtal om en så kallad ”förtursexponering” om 4795 kronor – i två år! För drygt en månad senare insåg jag mitt misstag. Luften gick ur mig när jag nu i veckan fick fakturan och en kopia med bevis på att jag hade skrivit under.

Jag började genast googla och såg rubrikerna ”Fick bluffaktura...”, ”Många luras av Bolagsupplysningen”,och så vidare. Klumpen i magen knöt sig allt hårdare. Det är alltså ett gäng bedragare som med sina fulaste metoder vilseleder småföretagare att ingå ett avtal man inte har en aning om att man går med på. Det är inte bara en jävla stil, det borde vara kriminellt! Har JAG drabbats av ett blufföretag? Jag kände mig som en jubelidiot. Hur kunde jag gå på det där? Själv har jag aldrig råkat ut för något skojarföretag, och har alltid tänkt att jag är den sista som skulle göra det. Men någon gång ska alltid vara den första. Men de kommer inte att få en enda krona av mig. Nu är det krig.

Så ta det lugnt och akta er för dessa bedragare!

Glad påsk på er!

MEST LÄST