Framtida ingenjörer. Matilda Moberg Larsson, Maja Nyström och Olivia Axelson har blivit inspirerade av praktiken på GKN.
Framtida ingenjörer. Matilda Moberg Larsson, Maja Nyström och Olivia Axelson har blivit inspirerade av praktiken på GKN.

De tar språnget till ingenjörsyrket

Tekniksprånget ska inspirera ungdomar att bli ingenjörer. Det har GKN lyckats med – alla tre av höstens praktikanter vill söka högskoleutbildning.

ANNONS
|

– Det har varit jättebra. Jag har fått se väldigt mycket av företaget och har varit på många olika ställen, säger Olivia Axelson, en av de tre praktikanterna.

Tekniksprånget är ett rikstäckande program som är till för unga personer som vill veta mer om hur det är att jobba som ingenjör. Samtidigt får företag som tar emot praktikanter bekanta sig med dem som kanske är färdiga ingenjörer om några år.

Den här omgången valde GKN att ta emot tre praktikanter, alla är tjejer.

– Vi vill väcka intresset för teknik hos ungdomar. Det är viktigt att vi får in nya ingenjörer för vi har en ganska åldrad personalstyrka. Att vi valde enbart tjejer beror på att vi har ett mångfaldsmål att det ska vara 20 procent kvinnor år 2020, säger Asim Rashid, engineeringchef och ansvarig för tekniksprånget på GKN.

ANNONS

Mycket ansvar

Praktikanterna är nöjda hittills, de har varit på GKN i tre månader och har en månad kvar.

– Vi har fått mycket eget ansvar vilket jag tycker är väldigt bra, säger Maja Nyström och fortsätter:

– Jag fick till exempel skriva en rapport som de kommer att använda sig av. Då kände jag att jag fick vara med och bidra till företaget.

Handledningen har också fungerat bra, tycker de.

– Jag har verkligen känt att de vill visa och lära mig för att jag vilja komma hit sen, säger Matilda Moberg Larsson.

Stort teknikintresse

De har varit på olika avdelningar och har därmed fått se många olika arbetsområden. Maja Nyström trodde innan hon började i teknkisprånget att en stor del av arbetet som maskiningenjör skulle innebära att skruva. Så var det inte och det blev en av favoritavdelningarna för Maja.

– Det är kanske något jag kommer vilja söka till på högskolan, säger hon.

Alla tre tog studenten i somras. Teknikintresset fanns redan innan – för att man ska vara behörig till tekniksprånget krävs att man har de behörigheter som högskolorna kräver för ingenjörsutbildningarna. Nu har intresset stärkts, och de har fått inblick i vilken typ av område de vill jobba med.

ANNONS

– Man får övningsköra som ingenjör. Ingenjör är ett jättestort ord, det finns så många olika möjligheter, säger Olivia Axelson.

Asim Rashid blir glad av att höra att han och hans kollegor väckt intresset hos praktikanterna.

– Det är jätteroligt. Och de kan lära oss mycket om vad som är viktigt för att locka den generationen. I vissa generationer är kanske lönen det viktigaste, i andra det sociala livet på jobbet. Nu kan vi få feedback om vad som är viktigt för 90-talisterna, säger han.

FAKTA Tekniksprånget

230 arbetsgivare i landet är med och tar emot ungdomar som får göra praktik i fyra månader.

57 procent av deltagarna är tjejer.

Åtta av tio vill bli ingenjör efter praktiken.

Ungdomarna får praktiklön.

Sista ansökningsdag inför våren är i dag, 23 november.

Projektet drivs av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien.

ANNONS