Emil ser världen upp och ner

För två månader sedan visste inte många inom slopestyle vem Trollhättesonen Emil Johansson var. I dag är han en lovande cyklist och röner stora framgångar inom sporten.

ANNONS
|

Även om Emil endast är 17 år gammal har han flera års erfarenhet av slopestylecykling. Den första ”riktiga” cykeln skaffade han som nioåring och ett år senare åkte han med bussen ensam till Lidköping varje helg för att träna på ortens speciella inomhushall.

– Där kan man träna volter och rotationer i ett skumhav, det är kubformade madrasser som ligger i en sorts pool. Där kan man ramla utan att skada sig, berättar Emil.

Lite enkelt förklarat är slopestyle en bedömningssport med olika hopp och där målet på tävling är att få så höga poäng som möjligt genom att göra så avancerade trick som möjligt. Emil drar paralleller med slopestyle- skidåkning.

ANNONS

– Det byggs på samma idé. Tricket bedöms men också flytet, utseendet. Det vill säga man ska åka stilrent och man måste ha variation, till exempel att inte bara hålla sig till ett sorts trick.

Växte upp på Stavre

Emil Johansson växte upp på Stavre och gick i grundskolan där. Han har alltid tyckt det varit kul att röra på sig och att göra volter. Via datorn hittade han snabbt videos på slopestyle-cykling och tyckte det såg roligt ut.

– Jag provade andra sporter men slopestyle var det som jag tyckte var absolut roligast.

I dag läser Emil andra året på Industritekniska programmet på Hagströmska gymnasiet, som är ett idrottsgymnasium i Falun, där slopestyle finns med på schemat.

Åken poängsätts

När skoldagen är slut tar träningen vid. Emil tränar varje dag i flera timmar. Första internationella tävlingen gjorde han för tre månader sedan i Österrike. Till den kvalade han in med en video och var tillräckligt duktig för att vara med. Han vann förkvalet och kom till final.

– Man gör två åk men jag fick avdrag i första eftersom jag satte ner foten i landningen. Andra åket gick bra och jag slutade femma.

Under tävling poängsätts åken från 0 till 100 och det är det bästa åket som räknas.

ANNONS

Världens största

Nyligen kom han hem efter att ha deltagit i världens största slopestyle-event, dit han kvalade in via ett wildcard på en tävling i Colorado fyra veckor innan. Emil slutade på en fjärde plats på tävlingen i Kanada.

Ett wildcard är för den bästa eller de två bästa åkarna på vissa guldevent som inte är inbjudna till diamanteventet på grund av deras ranking i världstouren. Det är oftast bara 16 inbjudna åkare till diamantevent och sedan är det två åkare som blir inbjudna via wildcard.

– Det började med att jag tävlade i USA, där blev jag näst bästa rankade åkaren och fick därmed tävla i Kanada. Jag slutade på en sjunde plats, men jag kom in mitt i säsongen och missade därför en del viktiga poäng i världstouren.

Kan vara livsfarligt

Under tiden somhan var i Kanada och tränade inför tävlingen, gjorde han världens första 360 quint barspin, 360 graders rotation med fem snurrar på styret, på en mountainbike.

Sporten kan vara livsfarlig. Hoppen kan vara över tio meter långa, många meter över marken. Skydden består av hjälm, knäskydd så man inte skrapar sig, fotledsstöd och handskar. Utöver det bär de jeans och t-shirt. Hittills har Emil hållit sig förhållandevis skadefri, men har ändå slagit sig en del.

ANNONS

– Jag ramlade under träningen i Kanada och slog i huvudet hårt tre dagar innan tävlingen, men efter en vilo- dag kunde jag cykla igen.

Han kommer att fortsätta med slopestyle så länge han tycker det är kul.

– Sporten utvecklas ju hela tiden, man vet aldrig vad som händer och det är det som gör det så roligt.

ANNONS