Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Förstaklassare hjälper till att påskpynta stan

Inför påsken hjälper barn i skolklasser till med att pynta ris som ska smycka Trollhättan under helgen. Men varför vi firar påskhögtiden kan vara knivigt att förklara för en förstaklassare.

Utanför Högskolan Väst på Nelson Mandelas plats i förra veckan ägnade elever från bland annat klass 1b på Dalkjusans skola sig åt att klä björkris. Trevligt nog syntes Inte en enda påskfjäder till, men väl små mjuka kycklingar, tygband i olika längder och bjärta färger, samt prydnadsägg med färgglada mönster.

– Det är bra att vi inte har fjädrar. De trillar bara av när det blåser, fjädrar är jobbiga, tycker Anton Pålsson.

För dagen utsänd som 7 Dagarreporter kändes det för hårt i hjärtat att förklara att kalkoner lider illa när de plockas på sina fjädrar för att vi ska ha fjädrar några dagar i vårt påskris.

Barnen gick i stället in för påskpyntandet med liv och lust. Dessutom fanns det mer än ett syfte med arrangemanget på Nelson Mandelas plats.

Bekanta sig med andra

Dels fick barnen hjälpa till med påskdekoren som ska placeras ut på allmänna platser i Trollhättan, dels fick de bekanta sig med elever från andra skolor än sin egen. Tillsammans pyntade de påskris och på programmet stod även lek på Mackenlekplatsen i Maria Alberts park alldeles bredvid.

Anton Pålsson försökte sig på att berätta varför vi firar påsk.

– Jag tycker det är lite svårt att förklara. Men det var en ö som det kom människor till och där gjorde de figurer ...

Där kände klasskamraten Malte Andersson att han måste avbryta.

– Men Anton, nu pratar du ju om Påskön! sade han och Anton kom i stället ihåg att Jesus och påsk har ett samband.

En annan klasskamrat flikade in:

– Jesus kom tillbaka då. Men före det blödde han jättemycket och han hade väldigt ont. Därför ska man slå sig själv med ris.

Högtidliga harar

Och ägg ska man äta på påsk för att det är gott sade en annan flicka. Men vad harar har med högtiden att gör gick barnen bet på. Nästan. Någon funderade på de där äggen som är fyllda med godis. Om haren möjligen har något att göra med dem.

Barnens dekorerade björkris ska föreses med skyltar som anger vilka klasser som har gjort vilken dekoration.

I lördags var det premiär för Påsk på Macken där det kommer att vara aktiviteter varje dag fram till den 16 april. Det blir bland annat korvgrillning, äggjakt, kaninhoppning, femkamp och Trollhättans största påskägg ska målas.

MEST LÄST