Fick praktikplats på kuppen

Flyktingen Hosam Nizaam, 39, gör just nu praktik på Nevs i Trollhättan. En plats som han fick genom integrationsprojektet DoubleCup. – Det var den bästa julklappen jag kunde få, säger han.

ANNONS
|

DoubleCup är ett integrationsarbete – ett samarbete mellan Trollhättans stad, Arbetsförmedlingen, Support Group på anläggningsboendet Restad gård och näringslivet – med syftet att hjälpa nyanlända att komma ut på arbetsplatser runtom i Trollhättan.

– Det kan vara människor som har jobbat inom en viss bransch i sitt hemland och vill se hur vi jobbar här i Sverige, säger Anna Hertzman, Handläggare inom Etableringsuppdraget på Arbetsförmedlingen i Trollhättan.

Projektet går ut på arbetsgivare bjuder in nyanlända till ett förutsättningslöst möte och kanske en rundvisning och en fika. Anna Hertzman är med och rekryterar kandidater och ser till att de matchas med ett lämpligt företag.

ANNONS

– Det är förutsättningslös fika där de kan inspirera varandra och kanske knyta kontakter. Sedan känns det väldigt bra för oss att kunna visa vilka kompetenta människor vi har inskrivna hos oss, säger hon.

Inga krav

Projektet har pågått i drygt ett år och har uppmärksammats internationellt. Projektet ställer inte krav på företagen att fikamötet ska leda till praktik.

– Men vi har några som har fått praktikplats och det är vi jätteglada för, säger Anna Hertzman.

Det var precis det som hände Hosam Nizaam. Han kom till Sverige från Syrien för tre år sedan där han jobbade på lite olika företag, fram tills han var tvungen att fly undan kriget. Idag har han permanent uppehållstillstånd. Han har en dubbel master som dataingenjör.

Han hade sedan turen att genom DoubleCup i Trollhättan bli presenterad för en rekryterare på Nevs. Nu har det gått en vecka på det nya jobbet och Hosam Nizaam är inget annat än nöjd.

– Det känns jättebra att få vara här, jag är väldigt tacksam för alla som hjälper mig. Det är mycket att ta in i början, men det är kul, säger han.

Han förklarar att han aldrig tidigare har jobbat med bilindustri, men han har den tekniska bakgrunden och att han tycker att det är ett jätte- intressant område.

ANNONS

Den nya miljön överraskar Hosam Nizaam.

– För mig var det fantastiskt att se att jag kunde sitta och prata med högre chefer, det existerar inte i Syrien, säger han.

Trollhättan i hjärtat

Innan Hosam Nizaam kom till stan bodde han på lite olika platser. Men det finns ingen som slår Trollhättan.

– Jag älskar Trollhättan. Det är lagom stort. Jag kommer nog aldrig lämna staden. Jag är tacksam för att jag får ha min familj här också, förklarar han.

Om tre månader återstår det att se om han får stanna på Nevs och blir anställd på heltid.

– Jag hoppas verkligen. Jag ska göra allt jag kan. Sverige är ett land med många möjligheter och jag är glad att jag får en chans, säger han.

Läs mer:

ANNONS