Hörngatans förskola – nyast i Trollhättan

Från beslut till färdig förskola tog det mindre än ett halvår. I torsdags invigdes Trollhättans nyaste förskola, Hörngatan, vid gamla Musikskolan i centrala staden. Med tal, tårtkalas och ballongutsläpp firades dagen tillsammans med personal, politiker och barn, såklart.

ANNONS
|

Trycket på barnomsorgen i Trollhättan är stort och förväntas öka ytterligare de kommande åren. Genom att planera och öppna nya förskolor ska barngruppernas storlek kunna minskas. För att möta behovet har Hörngatans förskola i centrala Trollhättan öppnats, där planeringen av inne- och utemiljön varit intensiv under våren.

– I slutet av februari fattades det politiska beslutet om bygget. Mindre än ett halvår senare, den 1 augusti, stod förskolan klar och utegården blev kort därefter färdig. Det måste vara rekord, säger Bernt Ljungvist, föreskolechef.

I mitten av augusti var personalen på plats och drygt två veckor senare, den 29:e, öppnades två avdelningar, Älvan och Hättan som huserar i bottenvåningen i den 800 kvadratmeter stora byggnaden.

ANNONS

I januari planeras de andra två avdelningarna, Slussen och Fallen att öppnas.

– I dagsläget har vi 35 barn här varav 80 procent är ettåringar. Totalt kommer vi att kunna ta emot 80 barn från åldrarna ett till fem, säger förskolechef Bernt Ljungqvist.

Tvåtusen kvadratmeter stort, inklusive huset, är förskolans område. Stort fokus har lagts på att utforma miljöer för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barn och personal. En kulle som inte fanns tidigare har till exempel byggts, genom den går en tunnel som barnen kan gå igenom.

– Placeringen av förskolan är bra. Vi har tillgång till Familjehusets (tidigare Musikskolan reds.anm) lekplats. Vi har nära till den fina Hjortmosseparken, Innovatum, Skrotnisses-lekplats och Macken-lekplatsen, säger Bernt Ljungqvist.

Hörngatans förskola är tillfällig och har fått bygglov i fem år.

ANNONS