Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Han brinner för skärmflygnig

Paramotor-piloten Habib Dizayee, 41 år, brinner för skärmflygning. Och han mår bra av att hjälpa andra. När han fick samtal av några tjejer och killar i Halabja, Irak, som behövde hans hjälp att skaffa flygutrustning tvekade han inte en sekund. – Jag kommer från Irak och vet att de unga inte har mycket pengar, så jag startade en insamling, säger han.

Insamlingen kom igång först i en liten skala på bland annat Facebook. Habib Dizayees inlägg bestod av en kort text där han frågade om någon ville bidra. Snabbt delades inlägget flitligt och hamnade på sidor där andra piloter är aktiva.

– Det ringde killar från, ja, överallt, som ville vara med och hjälpa till.

Snart hade Habib Dizayee fått ihop begagnade skärmar i olika storlekar, selen, hjälmar och flygkläder. Utrustning för cirka 40 000 kronor.

Han packade och skickade iväg prylarna till Halabja. Frakten, som gick på cirka 20 000 kronor, stod han för.

– Jag skulle aldrig låta någon annan betala det. Det känns jättebra att jag har kunnat hjälpa dessa människor. När utrustningen kom fram ringde de och berättade hur glada de blev.

Just nu pågår ingen aktiv insamling, men hans hjälparbete fortsätter.

– En flygare i Indien hörde av sig och bad om hjälp. Jag hade en extrautrustning hemma som jag skickade till honom.

Tre certifikat

Habib Dizayee har flugit sedan 2013. Intresset väcktes efter ett filmklipp på nätet. Han ringde runt till olika föreningar och fick napp i Vårgårda. Ett halvår senare var han helt såld och gick första kursen. I dag har han gått flertal kurser och har tre certifikat. Flyger gör han så ofta han kan.

– Så fort det är fint väder ger jag mig iväg. Jag har en kompis i Upphärad som också flyger paramotor. Vi brukar göra det ihop.

Många Trollhättebor har nog sett honom i luften och undrat vad och vem det är. Oftast startar han mitt emot IFK:s fotbollsplan på Kronogården.

– Jag ser alltid folk som tar bilder eller filmar mig. Ibland ber de mig att jag tar bilder från luften på deras odlingar eller hus. Det är kul!

En paramotor kan komma så högt som 800 – 900 meter, men Habib Dizayee brukar ligga på 300 meter. Ju högre upp han kommer desto mindre ser han vad som händer på marken och då försvinner en del av tjusningen.

Uppmärksammats

Såväl utländska som svenska medier har uppmärksammat Habib Dizayees engagemang. Insamlingen till piloterna i Halabja blev omskriven men även flygningarna han gjorde under begravningarna efter Kronandådet av Lavin Eskandar, som var en nära vän, och Ahmed Hassan. För att det inte skulle bli fel kontaktade Habib Dizayee flygledartornet i Trollhättan och bad om tillstånd. När de hörde om hur han ville hedra sin mördade vän fick han klartecken med en gång.

– När Lavin begravdes flög jag med en banderoll som jag och Lavins familj hade gjort tillsammans.

Lavins bror, Leith Eskandar, skrev texten som sedan sprayades på den drygt fyra kvadratmeter stora skärmen.

Många uppskattade hans initiativ och både kurdisk och arabisk media intervjuade honom.

– Även en vän från USA ringde och berättade att hon hade sett mig på tv.

Några planer på att sluta flyga har han inte. Nästa certifikat han tar blir nog tandem.

– Jag känner en enorm harmoni när jag kommer upp i luften. Där sitter jag och njuter, äter min snickers, och tar fina fotografier.

MEST LÄST