”Jag har alltid drömt om att flyga”

På Trollhättans flygplats är det full rulle på flygskolan. Där möts 18-åringar och 50-plussare som har en sak gemensamt – de älskar att flyga.

ANNONS
|

Det är en grå och disig torsdag. Molnen går lågt och det är någon plusgrad. En iskall vind viner förbi och rör till gräset. Inget perfekt flygväder direkt. Men flyglärare Tommy Andersson rullar tillsammans med eleven William Körner ut det lilla fyrsitsplanet ur hangaren.

Eleven Carina Johnson, 53, kliver in i planet för att förbereda sig för en flygtur. Hon har alltid varit fascinerad av flygplan och drömt om att bli pilot sedan hon var ung. Men så blev det inte. Så nu på senare år kom hon till skott och har precis börjat med teorin.

– Det är helt underbart! Som en helt ny värld som öppnar sig, säger hon.

ANNONS

På Svensk pilotutbildning fick hon veta att hon nu var för gammal för att bli yrkespilot. Men det stoppar henne inte från att ta flygcertifikat för mindre privatflyg.

– Jag är så glad att jag äntligen får komma upp och flyga. Det är en total frihetskänsla, säger hon.

En gång tog hon med sig sina barn till Landvetter för att titta på de stora flygplanen. Och de verkar ha fått mersmak – nu vill alla hennes barn bli piloter.

Både lärare och elev

William Körner, 18, är klar med teorin och har flugit sedan ett och ett halvt år tillbaka. Nu är han även lärare för teorieleverna. Han förklarar att han brukar fastna för saker som han är rädd för. Och till en början var han just flygrädd. Något som senare skulle bli ett minne blått.

– Nu känner jag mig skittrygg, säger han.

Han tror att alla som vill kan lära sig flyga, bara man lägger manken till.

– Man måste bara öva mycket. Det är jätteroligt! säger han.

Är man aldrig rädd?

– Det var lite läskigt en gång när vi gjorde en övning med mycket vind. Då hoppade jag upp och ner och slog i huvudet i taket. Men efter det känner jag mig inte rädd längre, säger han.

ANNONS

Han drömmer om att bli pilot efter flygskolan i Trollhättan.

– Jag hoppas att jag kommer in på utbildningen efter gymnasiet, säger han.

William Körner vrider upp flygplansnosen mot landningsbanan och bränner på motorn för fullt. Han går igenom checklistan inför start i vanlig ordning. Han, Carina Johnson och Tommy Andersson ska ta en flygtur över Överby och tillbaka. William Körner sitter vid rodret med Tommy Andersson bredvid. Planet bränner förbi och de vinkar hejdå.

Efter flygturen sluter eleven Nicklas Johansson, 48, upp. Han har klarat teorin, och har nu bara uppflygningen kvar. Den börjar närma sig. Han säger att han aldrig är rädd när han flyger.

– Det är som att åka offpist. Det är en enorm känsla, miljön är så mysig på hög höjd. Så länge som man har hastigheten på sin sida och inte gör något övermodigt så är det lugnt, säger han.

Kan man inte ta sitt eget flygplan till Medelhavet då?

– Haha, nej, det blir många stopp på vägen för att tanka. Man kan flyga i upp till fyra timmar i sträck ungefär, säger han.

Tommy Andersson förklarar att det är mycket säkert att flyga. Man möter inga medtrafikanter, och är inte farlig för någon annan, som i biltrafiken. Han förklarar att landet krymper när man flyger, och om man vill till Visby kommer man dit på runt en och en halv timme. Men man får inte gå för högt, för då kan man tappa kontrollen.

ANNONS

– Man kan bli lite groggy, säger han med ett skratt.

På flygskolan finns just nu tio aktiva som lär sig teorin och att flyga. Tommy Andersson förklarar att de flesta som är unga i flygskolan satsar på att bli yrkespilot.

– Det är fantastiskt kul eftersom alla vill det här så mycket, de förverkligar en dröm. De är jätteduktiga, säger han.

Nu väntar en fullspäckad vårtermin innan nästa kull kör igång till hösten.

ANNONS