Obanteatern med Tomas Fingal och och Magnus Ödéhn tolkar Jan Lööfs uppskattade bildberättelsebok Sagan om det röda äpplet. På lördag kommer de till Folkets hus Kulturhus.
Obanteatern med Tomas Fingal och och Magnus Ödéhn tolkar Jan Lööfs uppskattade bildberättelsebok Sagan om det röda äpplet. På lördag kommer de till Folkets hus Kulturhus.

Jan Lööfs klassiker på scenen

Trollhättans Riksteaterförening fyller femtio år i år. På lördag firas födelsedagen med flera föreställningar. En av dem är Sagan om det röda äpplet.

ANNONS
|

Sagan om det röda äpplet är en föreställning vars historia tolkas av Obanteatern. Handlingen bygger på Jan Lööfs älskade bildberättelse där man får följa hur ett äpple sätter igång en händelsekedja i den lilla staden.

Jan Lööfs bilder finns med på scenen i form av projektioner på en videovägg som också är föreställningens fond.

– Jan Lööf är ju en bildkonstnär. I vår föreställning som följer Jan Lööfs bok ganska exakt är bilderna det centrala, säger Tomas Fingal, en av de två skådespelarna i Obanteatern.

Läs mer:De öppnar ridån till sitt 50-årskalas​

Med hjälp av modern animationsteknik får bilderna liv och tar sin rättmätiga plats i teaterföreställningen. Historian i boken har många karaktärer.

ANNONS

– Vi får bilderna så att säga att stiga ur boken och gestalta karaktärerna. De är många och vi är bara två skådespelare. Det är både roligt men svårt, det händer dessutom två olika saker per uppslag och det fick vi räta ut på något sätt, berättar Tomas Fingal.

Jan Lööfs bok kom 1974 och handlar om hur till synes små incidenter kan påverka varandra så att de till slut får större konsekvenser.

Läs mer:Jan Lööf besökte Skrotnisse

Historien tar sin början när gubben i den randiga kostymen vill köpa frukt men blir lurad av frukthandlaren att köpa ett plastäpple. En kedja av händelser inkluderande till exempel en papegoja, en bil som kör in i ett staket, en tjuv och två brandmän bidrar till att gubben till slut istället för ett plastäpple finner ett riktigt äpple på sitt fönsterbräde.

– Det är helt enkelt ett äpple som ställer till det för många. Äpplet är huvudkaraktären men vi spetsar till den så det blir lite mer drama.

Föreställningen äger rum på Folkets hus Kulturhuset och vänder sig till stora som små.

– Jag ser inte att det är så stor skillnad mellan teater för vuxna eller barn. Alla ska ha roligt, inklusive vi som spelar.

ANNONS

Sagan om det röda äpplet är en av föreställningarna som spelas under lördagen. Förutom ett besök mitt på dagen av Trollkarlen Mister Juniur presenteras senare på kvällen Kvinnans list, en hel- afton med Opera Light som bjuder på pärlor ur operettens värld.

ANNONS