Landsbygdsfest med lokala matproducenter

Mellan Sjuntorp och Upphärad, mitt emellan två gärden, ligger Kalvhed Får som är ett av de 35 besöksmålen i helgens landsbygdsfest.

ANNONS
|

De lokala matproducenterna står i fokus i helgen. I år firar Matvandring i Väst 5-års jubileum och för första gången är Kalvhed Får med på festen.

Matvandring i Väst är en landsbygdsfest där landsbygdsföretagare i regionen med anknytning till mat och hantverk visar upp sig.

Agneta och Ralf Lennartssons verksamhet är under uppbyggnad och har i dagsläget 24 tackor och 45 lamm av rasen svensk finullsfår samt några köttrasfår.

– Vårt mål är att hålla en hög kvalitet av både kött, skinn och ull. Fåren vistas i huvudsak utomhus, från tidig vår till sen höst. På vintern utfodras de med hö och ensilage från gårdens obesprutade mark, berättar Agneta.

ANNONS

Makarna har drivit verksamheten i sex år och det var Agnetas brinnande intresse för handarbete som fick dem att satsa på får.

– Jag har hållit på med handarbete sedan barnsben. Garner och tråd är grunden till detta företag, säger hon.

Agneta arbetar på Näl men åker till gården varje dag efter arbetsdagen är slut. Även om det är mycket jobb älskar hon arbetet med fåren, det ger henne ro.

Familjen Lennartsson består av Agneta och Ralf samt tre vuxna barn, som inte längre bor i Trollhättan, men som gärna kommer hem och hjälper till vid arbetstoppar.

– Markerna är stora, nätet kring areorna är fyra kilometer. Arbetet är tidsvarierande, från 14 timmar per dygn vid gödselköring till 20 minuter tillsyn per dag. Barnen är också med vid fårutsläppet på vårarna, då kommer det mycket folk hit. Första gången vi hade lammutsläpp för allmänheten blev jag glatt överraskad. Intresset var riktigt stort, vi hade över 300 besökare och svårt med parkering till alla, berättar Agneta.

Nu, några år senare, fungerar det bättre och under senaste vårutsläppet hittade 500 besökare till gården.

Fåren är väldigt tama. Om det beror på rasen eller på att Agneta pratar mycket med dem ska var osagt. Oavsett underlättar det arbetet när de ska klippas och vid klövvård.

ANNONS

Klipps gör de två gånger om året, sedan tar Agneta hand om allt ull. Nästa klippning sker i början av oktober sedan lämnas tackorna över till baggarna.

När det är dags för slakt skickas djuren till Ljungskile och där hänger köttet ett par dagar, sedan tar det inte många timmar efter att köttet har hämtats tills det levereras till kunden.

– Lammkött har hamnat lite i skuggan av fläsk och nöt, men vi hoppas att fler kommer få upp ögonen av lammets möjligheter.

Under helgens matvandring kan man träffa gårdens får, handla rökt lammkött, marmelad, lammskinn och hantverk.

Övriga medverkande går att läsa om i broschyrer på turistbyrån samt på Matfests- och matvandrings respektive hemsidor.

Matvandring i Väst

I Trollhättan håller fler gårdar öppet under helgen:

Vingaland:Odling som har öppet för allmänheten och har fokus på en hållbar framtid. Här säljs plantor samt grönsaker till självplock.

Koberg Vilt: Här säljs detalstyckat från dov- och kronvilt, vildsvin samt älg i form av stekar och salami. Svenska produkter med smak av världen genom kryddor och smaksättning.

Södergårdens Vedugnsbageri:Här bakas surdegsbröd, mestadels baserat på ekologiska råvaror. Bröden som får jäsa under lång tid för att utveckla näringsämnen och smak gräddas sedan i vedeldad stenugn.

ANNONS