Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Loppis 2
Loppmarknaden i Norra Björke drar folk från olika håll. Många åker dit för att fynda eller bara träffas och umgås.

Loppis i Norra Björke för 42:a gången

På söndag är det dags för loppmarknad i Norra Björke. Det blir den 42:a i ordningen. – Loppisen har blivit en hemvändartradition, säger Stefan Edvardsson, ordförande för Norra Björke IF.

Loppmarknaden i Norra Björke har en lång historik och är viktig för såväl bygden som för Norra Björke IF.

– Den är mycket viktigt för oss, framför allt för ungdomsverksamheten. Intäkterna som kommer från loppmarknaden och auktionen lever föreningen på resten av året, berättar Stefan Edvardsson.

Första gången loppmarknaden i Norra Björke arrangerades var för 42 år sedan, helgen före midsommar-afton.

Föreningen fick in lite pengar och man ville prova igen.

– Det gick bra och sedan dess har det rullat på, säger Stefan Edvardsson.

På 80-talet klev Åsaka Sportklubb in som medarrangör men från och med i fjol står Norra Björke IF som ensam arrangör.

Loppisen är känd för att locka mycket folk och de kommer inte bara för att köpa begagnade prylar. Stefan Edvardsson berättar att den helgen har blivit en hemvändartradition.

– Norra Björke blommar upp den helgen. Folk som har flyttat härifrån kommer tillbaka för att träffa folk och umgås. Det är ju mötet med människor som är så spännande, säger han.

För att få ihop tillräckligt med loppisgrejer efterlyser föreningen saker genom att sätta upp lappar och annonsera den andra helgen i maj. Helgen efter samlas sakerna in.

– Det är ett stort jobb. Vi har dessutom folk som går igenom loppgodset och plockar ut det som sedan ska säljas på auktionen.

Årets loppmarknad beräknas bli lika stor som tidigare år. Att den inte blir större beror på, enligt Stefan Edvardsson, att man konkurrar med baklucke-loppisar bland annat.

– Men den blir fortfarande stor, men inte så stor som den var när den var som störst.

I år finns dock en ny tappning, en serveringsdel.

– Serveringen är en stor del av försäljningen och i år kan man sitta under tak och äta. På så sätt är vi inte lika väderberoende.

MEST LÄST