Christoffer har drömt om att bli filmregissör sedan han var liten. Nu driver han sitt egna filmproduktionsbolag i Trollhättan.
Christoffer har drömt om att bli filmregissör sedan han var liten. Nu driver han sitt egna filmproduktionsbolag i Trollhättan.

Med filmkameran i högsta hugg

Att bli filmregissör började Christoffer Tönnäng drömma om tidigt i livet. I dag är han 26 år och driver sitt egna filmproduktionsbolag. – Jag jobbar fortfarande på drömmen, säger Christoffer.

ANNONS
|

Filmskapandet handlar mer om känsla än teknik. Det menar Christoffer Tönnäng som sedan 2012 driver det egna filmproduktionsbolaget Lect Production. I bagaget har han en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap vid Halmstads Högskola.

– Jag startade företaget samtidigt som jag pluggade på högskolan, det var kanske inte det smartaste draget, säger Christoffer.

Att lyckas med både plugget och företaget samtidigt blev för mycket, och företaget fick läggas på is tills efter examen. När Christoffer efter examen 2014 flyttade tillbaka till Trollhättan tog han tag i företaget på riktigt.

Christoffer Tönnäng var bara två år gammal när intresset för film startade, och när han första gången såg Fredagen den trettonde som tonåring insåg han att han var tvungen att arbeta med film på något sätt i framtiden.

ANNONS

– Jag jobbar fortfarande på den drömmen, säger Christoffer.

Filmatiserar Trollhättan

Sen 2014 har Christoffer arbetat med en dokumentärfilm om Trollhättans musik- och kulturliv. Han har själv intervjuat över 60 personer under tre års tid, och transkriberat över 100 timmars film.

– Det slog mig en natt helt plötsligt att jag var tvungen att göra det här. Jag har hört så mycket historier om band och eldsjälar som gjort så mycket och kämpat för musiken och kulturen i Trollhättan. Det är deras historier jag vill berätta, och försöka hedra, förklarar Christoffer.

Arbetet har tagit mer tid än vad som var tänkt, men Christoffer hoppas på att filmen ska kunna ha premiär under nästa år. Projektet gör han helt själv och är ideellt.

– Jag vill så gärna göra det här, berättar han.

Ideellt arbete

Det ideella arbetet är någonting som är viktigt för Christoffer som menar att allting i dag styrs av pengar. Något som han märkt av själv, då han vart tvungen att skjuta upp sina egna arbeten för att i stället ta betalda uppdrag. Bland annat har han gjort produktioner för Barncancerfonden, Trollhättan stad och Göteborgs spårvägar.

– Det är ju slitsamt, och svårt när man är frilansare. Ena dagen har du ingenting, så går det sex timmar så har du fyra nya uppdrag.

ANNONS

Arbetet som företaget gjorde för Barncancerfonden var en informationsfilm om Clownkliniken. Clownkliniken är en verksamhet där clowner åker runt på barnsjukhus för möta och underhålla att barn på spenderar mycket tid på sjukhus.

– Det var ett av de svåraste projekten jag gjort. Det var både emotionellt jobbigt, men också fantastiskt för att man faktiskt kände att man gjorde skillnad, säger Christoffer.

Gör dokumentärer

Det senaste projektet som Christoffer färdigställt är en dokumentär som heter The Bear. Filmen följer Opera Estrad i Göteborg som sätter upp en föreställning med både döva och hörande skådespelare.

– De här skådespelarna är i symbios på scenen, så att både en döv och hörande publik ska kunna se föreställningen samtidigt, säger Christoffer.

Tabuämne

Just nu ser Christoffer fram mot att släppa sin senaste kortfilm ”Att skapa ett barn”. Kortfilmen handlar om ett samtal mellan ett kärlekspar som går för långt. Christoffer berättar att han ville undersöka vad som händer om man tar ett ämne man egentligen inte får prata om, och sen sätter det i en film. Manuset skrevs för fem år sen och inspelningen skedde i april 2016.

– Den skrev jag för att jag ville provocera. Den är mörk, det är den, men för mig är det väldigt viktigt att uttrycka mig på mitt sätt, förklarar Christoffer.

ANNONS
ANNONS