Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

_MG_7709
Läraren Isabell Fransson ser glatt på när eleverna Elin Nellbro och Tilda Persson arbetar med att borsta igenom håret på dockhuvudena.

Ny frisörutbildning drar igång till hösten

Gymnasieskolan Drottning Blanka startar i höst en ny yrkesutbildning för frisörer. Isabell Fransson, lärare på skolan, är en av dem som är med och startar den nya utbildningen.

– Det ska bli kul och häftigt att styra upp denna utbildningen, jag ser det som ett privilegium, säger Isabell. Skolan som startade 2011 med 16 elever, har nu växt till sig och sammanlagt är det 135 elever som går på skolan. I höst ska den växa ännu mer. Men tanken är enligt Isabell att skolan ska fortsätta vara den ”lilla skolan”.

– Det är en slags styrka att skolan är liten. Eleverna blir sedda och man utvecklar en personlig kontakt med dem, säger hon.

Ingen tvekan

Det var ingen tvekan om varför man valde att starta just frisörutbildningen. Önskemålet om frisörutbildning i Trollhättan har funnits ett tag eftersom det inte tidigare funnits en utbildning för att bli en renodlad frisör. Ett yrke som kräver mycket mer än vad många tror säger Isabell.

– Det är oerhört mycket teori bakom praktiken. Efter dina tre år på gymnasiet jobbar man ett antal lärlingstimmar. Sedan kan man ta gesällprovet som är branschens yrkesbevis, säger hon.

För att börja på frisörutbildningen krävs det inga förkunskaper, men en viss kompetens behövs. Man ska bland annat vara socialt intresserad av människor och ha ett intresse för att skapa och arbeta kreativt. Man ska också klara av att arbeta under tidspress, något som Isabell lärt sig genom åren som tävlande inom frisör SM i fem år och som medlem i frisörlandslaget. Med en stolt silverplacering i VM i Milano har hon nu tagit sig an en ny utmaning som första läraren på frisörutbildningen i Trollhättan.

– Att undervisa känns som en naturlig del för mig. Jag har haft tanken på att bli lärare i bakhuvudet ett tag, och under en period testade jag att arbeta som stylistlärare. Det kanske inte riktigt föll mig i smaken, skrattar Isabell.

Meningsfullt jobb

Några år senare fick hon förfrågan om att börja arbeta i Trollhättan och det kändes genast rätt för Isabell som i dag utbildar sig till lärare samtidigt som hon arbetar på skolan.

– Det känns meningsfullt att arbeta med ungdomar som man kan påverka på ett positivt sätt. Men det krävs också att man fortsätter att hålla sig uppdaterad som frisör eftersom yrket utvecklas hela tiden, säger hon.

Men ju äldre man blir desto mer får man börja ta en sak i taget, menar Isabelle. Något som inte verkar röra henne speciellt mycket med tanke på att hon utbildar sig samtidigt som hon tävlar, men också har en egen familj.

– Jag har ett driv framåt, säger Isabell samtidigt som hon brister ut i ett stort leende.

MEST LÄST