Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Spring craft i Nohabs smedja i dagarna två

Det är dags för Spring craft i Nohabs smedja. I år är temat Skogen och vid demosmidet och i utställningssalongen är huvudpersonen den norske konstnären Tobbe Malm. Nytt för i år är att eventet arrangeras under två dagar.

För fjärde året i rad arrangeras Spring craft i Nohabs gamla smedja på Innovatumområdet. Det är en smideskonferens som vänder sig till såväl professionella utövare som en intresserad allmänhet. Arrangemanget lockar folk från hela Sverige. I år har man valt att utöka med en dag.

– Trycket ökade och det kom massor av folk, i år delar vi därför upp det i två dagar, säger Ivan D Kamiyasu.

Smedernas dag

På lördag blir det seminarier, föreläsningar och workshops för brukssmeder, konstsmeder och metallkonstnärer från Sverige, Norge och Danmark. Kvällen avslutas med gemensam fest.

Under söndag, som är vikt för allmänheten, visas en rad utställningar, försäljning och precis som tidigare år finns det prova-på-smide, ett uppskattat event för både barn och vuxna som pågår hela dagen.

– Här kan man prova att göra en liten grej, en krok eller ett smycke. Det brukar locka många besökare, säger Ivan D Kamlyasu.

Dörrarna står då öppna till både Konsthallen anexet, galleri Handkraft och Nohabs smedja där flera utställningar visas.

19 medlemmars verk

Årets inbjudna gäst heter Tobbe Malm. Han är en nordisk smed som gjort sig ett namn på den internationella scenen och är bland annat känd för sina skulpturer i form av ”mänskliga spikar”. Temat för årets demonstrationssmide är Skogen och som vanligt får publiken var med och utse sin favorit till ”Guldhammaren 2017”.

– Tobbe Malm har med sig sin utställning ”Skruvade spikar” som visas på Konsthallens anex. På Galleri Handkraft visas Konstsmidesföreningens medlemsutställning, där 19 medlemmars verk finns med, berättar Ivan D Kamlyasu.

Gratis inträde

Arrangörer är Svenska Konstsmidesföreningen tillsammans med Ivans smedja (Ivan Dahlstrand Kamlyasu) och Inge Dahlgren konstmide.

Årets arrangemang finansieras av Västra Götalands region/kultur, Sveriges Konstsmidesförening, NBV - Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, Stocka smideskol och Innovatum science center.

– Förra året tog vi en inträdesavgift, men eftersom vi nu får bidrag tar vi bort det, förklarar Ivan D Kamlyasu.

Utställningar

  • Med tag – Valfritt smide på den gemensamma utställningen i Konsthallen annexet.
  • Bengt Gustavsson – En minnesutställning i Konsthallen annexet.
  • Ljuskronan – Konstsmidesföreningens medlemsutställning på galleri Handkraft.
  • Tobbe Malm – Skruvade spikar på Konsthallen annexet.
  • Anders Andersson – foton från tidigare Spring craft i smedjan eller annexet.
  • Spring crafts permanenta utställning visas i smedjan.
MEST LÄST