”Trollhättan är en viktig plats i världen”

Under våren anordnar Stadsbiblioteket författarkvällar, och först ut är Björn Ranelid. – Det ska bli jättekul att komma till Trollhättan, säger han.

ANNONS
|

Forum för poesi och prosa välkomnar en rad kända personligheter på Stadsbiblioteket under våren. Poesi blandas med prosa när författarna delar med sig av sitt författarskap och läser ur och berättar om sina aktuella verk. Bland andra kommer Ebba Witt-Brattström, Anna Axfors och Elin Boardy. Och först ut, nu på tisdag, är Björn Ranelid.

– Det ska bli jättekul att komma till Trollhättan, säger han.

Språkets magi

Björn Ranelid har skrivit flera romaner, belönats med flera litteratur- och kulturpris och fick Augustpriset på 90-talet. Nu är han aktuell med romanen ”Överbefälhavarens hemlighet”. Och tidigare har han uppträtt i Globen, Lotta på Liseberg, Let’s dance och hos Malou von Sivers. Han har till och med fått ett språk – inofficiellt – uppkallat efter sig: ranelidska.

ANNONS

Och på tisdag kommer han för att prata om språkets magi och skönhet, etik och moral och om mänsklighet. Och så blir det lite om fotboll.

– Jag har inget manus, men jag kommer nog inte av mig, säger han med ett skratt.

Trollhättan viktig

Han förklarar att han aldrig brukar gradera städer utifrån om de är mindre eller större.

– Trollhättan är en viktig plats på jorden. Framträdandet i Trollhättan är lika viktigt som inför flera tusen personer i Globen. Jag kommer att göra mitt allra bästa, säger han.

Björn Ranelid säger att han kommer förbereda sig väl inför Trollhättevisiten.

– Jag kommer med glädje och lust och ett gott humör, säger han och läser några rader på ranelidska.

Fakta: Vårens program på Stadsbiblioteket

  • Författaren Maria Gustavsdotter Ahlsten föreläser. Onsdag, 25 januari, klockan 19.00.
  • Forum för poesi och prosa: Anna Axfors och Björn Ranelid pratar om sina verk. Tisdag 31 januari, klockan 18.30.
  • Hamza Alwardi pratar om heder och gruppkultur. Tisdag, 14 februari, klockan 18.00.
  • Författaren Louise Lindblom berättar om sin forskning. Onsdag 1 mars, klockan 18.00.
  • Självförsvar för kvinnor. Feministiskt Självförsvar Göteborg berättar om självförsvar för kvinnor. Tisdag 7 mars, klockan 18.00.
  • Forum för poesi och prosa: Litteraturprofessorn och författaren Ebba Witt-Brattström och författaren Elin Boardy pratar om sina verk. Fredag 7 april, klockan 18.00.
  • ANNONS