Vid Ungdomsspelen koras alla elever till guldmedaljörer

När Ungdomsspelen för barn med funktionsvariationer avgjordes på Edsborgs IP var det glädje före tävlingsresultat och gemenskap före konkurrens.

ANNONS
|

– Det blir lite spänning. Vi hade en inmarsch på arenan lite som under OS, berättar Lars Björnberg, lärare på Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan glatt.

Han menar att det viktigaste med arrangemanget är att få barnen att komma ut och röra på sig, och inte själva tävlingsmomentet i sig. Men för de elever som vill tävla ska dagen också vara en chans att få göra det.

– Barnen sitter hemma och tittar på tv och ser arenor där folk tävlar, här får de en chans att göra samma sak. När de får uppleva samma sak är de ren glädje.

Varm kämpaglöd trots kyla

ANNONS

Trots viss kyla med ett dussin små röda näsor som resultat, var kämpaglöden påtaglig när 225 elever med olika funktionsvarianter samlats för att tävla. Det var elever från Ale till Dals-Ed som bjudits in för att kvala till distriktsmästerskapen som för femte året i rad ska avgöras i maj nästa år.

På plats kunde eleverna delta i valfria grenar såsom kast med liten boll, höjdhopp, längdhopp, kula och lopp i allt från 60 till 400 meter.

Guldkvartett för Shahi

Från läktaren hörs ett högt glädjetjut åtföljt av ”Ja, jag vann” och rungande applåder. Tjutet kom från Shahi Malikzada som går på Sylteskolan i Trollhättan. Under dagen tog han hem första plats i alla grenar han ställt upp i, varav senaste vinsten var i kast med liten boll. En annan deltagare var Hysen Quani från Torpaskolan i Vänersborg, som dagen till ära lyckades stöta 6,3 meter i kula. En ”favoritgren” eftersom den är så enkel, sa Hysen med ett glatt leende.

– Det är kul när vi samlas allihop från olika klasser.

33 år av kämpaglöd

Kerstin Svensson, numera pensionerad lärare och initiativtagare till Ungdomsspelen, var som vanligt med och arrangerade dagen.

– Det är ju 33:e året i rad, säger hon och skrattar.

ANNONS

Kerstin säger att dagen fram för allt är till för gemenskap och glädje. Och med åren har allt fler elever anmält sig. Det var 1985 som en tidigare elevs pappa tog kontakt med henne efter att han sett att skolans övriga klasser haft idrottsdagar, men inte hans dotters klass där elever med funktionsvariationer gick. Men det blev det ändring på.

– Det är en oerhörd glädje, ja det ser du ju, säger Kerstin.

Och glädjen fann inga gränser när alla elever fick guldmedaljer under prisceremonin i slutet av dagen.

ANNONS