Priser skjuter i höjden. Mellan 2013 och 2014 steg priset på åkermark i Tvåstadsområdet med elva procent och kostar numera i snitt 150 000 kronor per hektar.
Priser skjuter i höjden. Mellan 2013 och 2014 steg priset på åkermark i Tvåstadsområdet med elva procent och kostar numera i snitt 150 000 kronor per hektar.

Ännu dyrare åkrar väntar

Trots sjunkande lönsamhet inom jordbruket ökar priserna på åkermark. Runt Tvåstad har priset stigit med elva procent det senaste året.

ANNONS
|

I siffrorna som kommer från mäklarföretaget LRF Konsult kan bland annat utläsas att rikssnittet ökat med fyra procent och numera ligger på 110 000 kronor per hektar. Runt våra trakter får man däremot betala 150 000 kronor per hektar.

– Det är ganska rejäla uppgångar med tanke på att diesel- och konstgödselkostnaderna inte gått ner. Det är lite häpnadsväckande, men kul för de som säljer. Det är ju bra åkermarker runt Trollhättan, Vänersborg och Dalboslätten, säger Per Karlsson som är fastighetsmäklare på LRF Konsult i Vänersborg.

Han tror att priserna beror på att efterfrågan är större än utbudet trots den sjunkande lönsamheten inom jordbruket.

ANNONS

– Jag tror att man har framtidstro helt enkelt. Förr eller senare vänder det. Alla måste ju äta. Sen är det ofta så att en fastighet som ligger bra till för bonden kanske inte blir till salu något mer. Då är det bättre att betala lite mer nu. Ibland blir mark kvar över generationer så det gäller att passar på när det kommer ut.

– Sen spelar givetvis det låga ränteläget viss roll. Med tanke på det är det inte så konstigt. Men lönsamheten har gått ner, speciellt för mjölkproducenter. Men jag tror att fast egendom och bra åkermark alltid har sitt värde. Det man ser är att om man ska vara med i racet får man utöka. Jag tror att det ofta är så man tänker.

Hur kommer det att se ut framöver?

– Att göra en prognos för 2015 är nästan omöjligt. Men det man skulle kunna spekulera i är att man inte har någonting för att ha pengar på banken. Det ger ingen avkastning alls. Det är förmånligt att låna just nu. Så sannolikt kommer priserna inte gå ner.

Till sist, för de som inte vet – vad gör bra åkermark till bra åkermark?

– Jordarten påverkar. Lerjord är bättre än till exempel svartjord, mulljord eller mossjord. De producerar väldigt dåligt och kanske bara kan ta höskördar. Ute på slätten på gammal sjöbotten producerar det bättre. Men det spelar också in om det är stora skiften i stället för småbrutet som uppe i Dalsland med skog emellan. Ett stort platt skifte är mer värt än flera små. Sådana saker spelar in.

ANNONS
ANNONS