Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

SAABTRIAL_3385
Oförstående. Victor Muller och hans advokat Hans Strandberg är helt oförstående kring Mullers skuld när det handlar om Dukelevel avtalet. Han får medhåll av finanschefens advokat som tycker att åklagaren helt saknar ett case.

"Åklagaren har inget case"

Efter att de fem åtalade lämnade samstämmiga uppgifter som försvårar för åklagaren spenderar han kvällen med att slicka sina sår. Två av advokaterna vill gå så långt som att åklagaren helt saknar case.

Dag två som behandlar avtalet med Dukelevel följde samma logik som dag ett. Försvaret var i vanlig ordnig oförstående inför det åklagaren påstod. Finanschefen berättade mer utförligt än han tidigare gjort i kombination med att alla åtalade gav samstämmiga uppgifter. Uppgifter som talar för att allt gått rätt till när ett avtal slöts med cypriotiska Dukelevel, för ett leverantörsavtal för den ukrainska marknaden. Det gör att finanschefens advokat undrar vad hans klient och de fyra övriga åtalade ens gör där.

– Från försvarets sida kan vi inte förstå varför han driver det här caset. Åklagarens syn på det här känns väldigt formalistisk och verklighetsfrämmande. Jag misstänker att åklagaren kommer att säga att Dukelevel aldrig skulle sälja några Saabbilar. Så har det heller aldrig varit, lyssnar man till uppgifterna så fanns det ett skäl till varför man gjorde som man gjorde, säger advokat Jan Karlsson.

Upplägget advokat Karlsson syftar på är att, Armand som var den riktiga importören för Ukraina använde sig av Dukelevel för att föra över pengar. Mellan två EU-länder finns inga valutarestriktioner som det finns mellan Sverige och Ukraina.

– Det finns en del i detta som väcker frågor, men jag tycker det har besvarats väl av min klient i förundersökningen, fortsätter advokat Jan Karlsson.

Victor Mullers advokat Hans Strandberg anser också att hans klients berättelse under dagen bevisar att inget brottsligt skett.

– Åklagaren har inte tagit till sig vad som gällde med avtalet kring Antonov. Han verkar tro att Antonov inte får göra affärer med Saab, att inte ens får köpa en Saab-bil. Det finns det så klart ingen som helst grund till, säger advokat Hans Strandberg.

När det gäller Dukelevel avtalet är Victor Muller åtalad för att inte fakturorna skötts på ett korrekt sätt. Hans advokat menar att anklagelserna helt saknar grund, hans arbetsuppgifter var inte sådana.

– Nej, nej och det har han ju själv beskrivit. Han hade ingen expeditionell funktion över huvudtaget, han låg på en helt annan nivå. Som han sa själv handlade det inte om att skriva några avtal utan att lösa finansiering på hundratals miljoner kronor. Att dra in han i det här och säga att fakturorna är felaktigt ställda, det är ett orimligt påstående, säger advokat Hans Strandberg irriterat.

De nya uppgifterna som kommit fram under dagens förhör valde chefsåklagare Olof Sahlgren att kommentera på följande vis.

– Nu ska vi åka till hotellet och gå igenom detta och sen är det en ny dag i morgon. Då får vi se var vi tar det därefter, säger chefsåklagare Olof Sahlgren.

Både Victor Mullers och finanschefens advokater har sagt att det är konstigt att det ens finns ett case. Har du någon kommentar till det? 

– Nej, jag har inga kommentarer.

Varför dyker det hela tiden upp nya uppgifter?

– Du kan inte tvinga människor att tala i en förundersökning.

 

Fakta: Saabrättegången punkt 2

  • Punkten handlar om ett avtal som slöts mellan Saab och Dukelevel angående försäljning av bilar i Ukraina.
  • Åklagaren menar att Dukelevel är ett företag vilande företag som inte ska haft någon kännedom om avtalet med Saab automobile.
  • De åtalade menar å andra sidan att avtalet i samförstånd med bilimportören Armand. Varför ett avtal skrevs med det cypriotiska Dukelev, handlar om att komma förbi ukrainska valutaregler. I den bästa av världar hade bilar sedan levererats till Armand och senare till ukrainska bilhandlare. Det är naturligt att pengarna skulle betalas i förskott för att anpassa och tillverka bilarna för den specifika marknaden.
  • Under torsdagen kommer det att hållas förhör med vittnen. Det rör sig både om en representant för Dukelevel samt personer som arbetade inom Saab när avtalet slöts.
Läs mer om Saab-rättegången
MEST LÄST