Åklagaren nöjd med kronvittnets berättelse

Den andra och sista rättegångsdagen mot den 50-åring som misstänks ha beställt två mord på dotterns kompisar dominerades av ett förhör. Nämligen vittnesförhöret med släktingen som skulle ha utfört mordet. Ett vittne åklagare Robert Beckard beskrivit som ett kronvittne. Advokaten totalsågade berättelsen.

ANNONS
|

Släktingen som blivit ombedd att mörda 50-åringens dotters två kompisar hade innan han gick till polisen spelat in samtal han haft med 50-åringen. Samtal där 50-åringen pratar om hur och var de båda flickorna ska mördas. De skulle slängas i älven vid Strömslund, men på olika platser för att göra det hela mindre misstänkt. När åklagaren frågade varför han spelade in samtalen, svarade släktingen följande.

– För att det ska finnas bevis, svarade släktingen.

Under vittnesförhöret var släktingen märkbart nervös, men svarade samtidigt lugnt och sakligt på åklagarens frågor. Släktingen berättade att 50-åringen varit väldigt drivande i att de båda flickorna skulle mördas. Anledningen till mordplanerna skulle vara att de båda flickorna fått dottern att fest och träffa killar.

ANNONS

Åklagaren var efter förhöret nöjd över det som kommit fram.

– Släktingen har berättat vad han blivit ombedd att göra och det stämmer väl överens med de inspelningar vi har, säger Robert Beckard.

50-åringens advokat som tidigare kallat släktingens vittnesmål "goddag yxskaft" höll fast vid sin kritik mot berättelsen.

– Jag ser inte som objektivt och varken åklagaren eller någon annan kan det på allvar. Han pratade om en massa andra mord som heller inte blivit av så det känns inte helt ok, säger advokat Sverker Mattsson.

I sin slutplädering laåklagaren stor vikt vid släktingens vittnesmål. Inte minst att en person med ett brokigt förflutet och som samtidigt är släkt med den nu åtalade väljer att gå till polisen. Han fortsatte också att poängtera att det finns ett hedersmotiv bakom 50-åringens agerande.

– Det blir en gren på trädet som inte är frisk och därför måste den tas bort, sa åklagaren under sin slutplädering.

Läs mer:Åklagaren: Heder ligger bakom

50-åringens försvarare inledde sin plädering med följande ord:

– Skulle vi agerat likadant om de inblandade inte var muslimer?

Advokaten menar att 50-åringen agerat som vilken ansvarskännande pappa som helst hade gjort. Han tycker också att det är helt normalt att reagera om en ung flicka träffar äldre pojkar. Han avslutade sin plädering med att säga att rätten lyssnat på en skröna de senaste dagarna.

ANNONS

Åklagaren yrkade på att 50-åringen ska dömas till fängelse i två och ett halvt år för stämpling till mord.

Efter överläggningar bland rättens ledamöter bestämdes också att 50-åringen skulle stanna kvar i häktet till dess att domen kommer 6 april.

ANNONS