I ur och skur. Ingemar Olofsson och Rickard Olsson har arbetat i ett par veckor med att göra plats i marken för framtidens fiberkabel. Och just nu ser arbetet ut att hålla tidsplanen, även om många kilometers kabel återstår att lägga.
I ur och skur. Ingemar Olofsson och Rickard Olsson har arbetat i ett par veckor med att göra plats i marken för framtidens fiberkabel. Och just nu ser arbetet ut att hålla tidsplanen, även om många kilometers kabel återstår att lägga.

100 mil fiberkabel på väg ner under jord

Arbetet med att lägga den nya fiberkabeln under jord i Trollhättan har bara börjat. Och under året väntas ytterligare sex stadsdelar kopplas upp på det nya nätet.

ANNONS
|

I korsningen Naglumsgatan och Vassändagatan, bredvid Strömslundsskolan, gräver Rickard Olsson upp vägkanten. Regnet och blåsten gör dagens arbetsplats lite mindre trivsam. Ingemar Olofsson står intill den stora rullen med fiberslang som snart ligger 50 centimeter under jord. Genom den ska sju av gatans hushåll få en fiberuppkoppling.

Totalt ska de lägga någonstans mellan fem och sex kilometer kabel de närmaste fyra månaderna. Ändå är det bara en bråkdel av alla de kilometer som totalt ska under jord. Mellan 2014 och 2019 kommer nämligen runt 100 mil fiberkabel att läggas i Trollhättan.

Förra året inleddes arbetet med att lägga fibernät i södra Strömslund och under 2015 är det sex nya områden som kommer att kopplas upp – Torsered, Sandhem, Lextorp, Källstorp, Kronogården och norra Strömslund.

ANNONS

Försäljningsfasen har precis avslutats i Sandhem, där 91 procent av hushållen valt att koppla på sig på nätet.

– Vi ligger över 80 procent i alla områden hittills, vilket är glädjande. Och antalet beställningar ökar för varje område, så många känner nog att de vill hoppa på tåget nu, säger Trollhättan Energis vd Pia Brühl Hjort.

Längs Naglumsgatan syns spåren efter de tidigare veckornas arbete. Där ligger jorden åter på sin plats och ytan är utjämnad. Vid utkanten av de tomter som bestämt sig för att koppla på sig på det nya fibernätet finns en liten markering som visar var kabeln ska börja dras och på husen en markering som visar var kabeln ska in.

Kostnad för att koppla på sig på fibernätet under den pågående kampanjen är 15 900 kronor per hushåll, innan rotavdraget gjorts. Och väntan för de som väljer att för stunden avstå, men ångrar sig kan bli ganska lång.

– Vi kan inte hantera att koppla på en och en fastighet i efterhand, då kommer vi att få samla ihop ett antal i samma område innan det arbetet kan göras, säger Pia Brühl Hjort.

ANNONS