42-årig loppis som svetsar samman

Ideella krafter, gemenskap, oväntade möten – och roliga fynd. Det kan vara receptet som gör att loppisen på Oscarshov är så välbesökt år efter år.

ANNONS
|

Det ska vara helt och kontrolleras noga innan man lägger ett bud. Grethel Stenberg har järnkoll på hur man loppisfyndar och navigerade skickligt mellan marknadsborden på Oscarshov.

– Jag har öga för det här – det handlar om att snabbt kunna se och fatta beslut, säger hon.

Intill ett bord fyllt med krukor av alla slags färger och former står Annika Kukko och håller i en vit ytterkruka i form av en fisk.

– Du får en tia för den här, föreslår hon men går med på att betala en tjuga.

Pengarna går ju trots allt till idrottsföreningen Norra Björke IF:s ungdomsverksamhet och emellanåt var det trångt mellan marknadsborden. Stefan Edvardsson, ordförande för idrottsföreningen, uppskattar att ett par tusen personer lockats till Oscarshov, och inte enbart för att fynda.

ANNONS

– Det här är en hemvändarhelg och många kommer hit för att träffa folk, säger han.

Edyta Nyman hittade en liten träskulptur i form av ett ansikte som hon slog till och köpte. Hennes man och son var dagen till ära upptagna med att dirigera bilarna på parkeringsplatsen, som i år låg lite längre bort än vanligtvis.

– Jag bor i Norra Björke och det här arrangemanget svetsar verkligen samman alla som bor här. Det är väldigt roligt, säger hon.

Ja, för roddandet av marknadsdagen låter sig inte göras av sig själv. Det bygger på gemensamma krafter och i flera veckor har frivilliga hjälpt till med insamling av prylar, organisering och resning av marknadsstånd.

– Vi har runt 75 volontärer på plats i dag. Engagemanget i byn är fantastiskt och allt är ideellt, säger Stefan Edvardsson.

En av alla ”hemvändare” var Lorentz Karlsson, i dag Lilla Edetbo men bosatt i Norra Björke mellan 1947 och 1955.

– Jag är här mest för skojs skull. Det är roligt att gå runt och uppleva gamla minnen, säger han.

Vid tvåtiden började folk samla ihop sig kring en stor vagn i mitten av platsen, som var fylld av prylar som skulle auktioneras ut. Gamla klistermärken, en myntsamling och gammeldags plåtburkar ropades ut av auktionsropare Jan Möller som höll i klubban.

ANNONS

– Den här älgen, eller snarare tavlan, är från Vänersnäs. Får jag 20 kronor? 40?

Magnus Eliasson ropade hem en skottkärra i trä åt sin sambo.

– 40 kronor, perfekt att plantera blommor i, säger han.

Fyra 1800-talsstolar i guldfärgad klädsel blev Madeleine Nilssons för en hundring.

– Mycket nöjd, det här är annat än Ikea!

ANNONS