Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

43 incidenter – läkare förlorar legitimation

Missade en akut tarminfektion, skrev ut felaktig medicin till en 15 månader gammalt barn och agerade tveksamt i ytterligare 41 fall. En läkare verksam i Trollhättan har nu fått sin läkarlegitimation indragen.

Läkaren är specialist inom allmänmedicin och har de senaste åren jobbat som hyrläkare över hela landet fram till han började jobba på en vårdcentral i Trollhättan.

Men efter anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg valde denna att anmäla läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, i höstas.

Ivo yrkade att nämnden skulle återkalla hans legitimation i första hand och i andra hand ålägga honom med en treårig prövotid med en prövotidsplan. Som underlag för sin anmälan lyfter Ivo 43 fall där man anser att läkaren agerat oskickligt i handläggningen av patienterna.

Bland annat var han involverad i en incident på kirurgkliniken på Näl. En patient hade opererat matstrupen på ett annat sjukhus och vårdades vid tillfället på Näl. Komplikationer uppstod, men diagnos och åtgärder dröjde vilket ledde till att patienten avled några timmar senare. Ivo avslutade ärendet utan ytterligare kritik mot vårdgivaren.

Olämplig medicin till litet barn

På en vårdcentral i Bohuslän behandlade han en patient som sökt vård på grund av allmän sjukdomskänsla och orkeslöshet. Patienten sa senare att läkaren knappt undersökte henne – tog inga prover eller kollade sänkan. Istället ordinerade han henne vitaminpreparat. Samma dag sökte hon vård på en annan vårdinrättning som skickade henne med ambulans till sjukhus, där man konstaterade tarminflammation.

Ett apotek i Trollhättan anmälde läkaren till Ivo då de ansåg att han hade skrivit ut olämplig medicin till ett 15 månader gammalt barn. Barnet kom till vårdcentralen med hög feber och hade tidigare haft flera infektioner i kroppen, varpå skrev han ut antibiotika och ett narkotiskt preparat som enligt Ivo "inte ska skrivas ut till ett barn på grund av feber". Ivo ansåg att läkarens behandling var fel på flera sätt och att han gett barnet "olämpliga preparat".

En kvinna sökte vård på en vårdcentral i Småland på grund av nytillkommen intensiv huvudvärk. Patienten hade tidigare haft problem med kärlmissbildning i ett ben, vilket hade opererats. Läkaren skrev ut värktabletter och migränläkemedel till patienten. Senare samma dag besökte patienten vårdcentralen igen och skickades då i ambulans till länssjukhuset med blodkärlsförändring i hjärnan.

"Nonchalerat behovet av vidareutbildning"

Vårdcentralen avslutade läkarens uppdrag efter bara sex dagar eftersom han ansågs ha sådana kompetensbrister att han utgjorde en patientsäkerhetsrisk.

Ansvarsnämnden bedömer att läkaren i åtminstone 40 av de 43 fallen visat oskicklighet och bristande kompetens. I 13 av fallen har hans felbedömningar gjort att patienten utsatts för risker. Nämnden skriver också att trots att hans brister under flera år påtalats så har han inte "vidtagit några kompetenshöjande åtgärder".

Nämnden bedömer de brister och försummelser som framkommit som "grov oskicklighet". Läkaren anses ha "nonchalerat behovet av vidareutbildning" och visat sådan omdömeslöshet att han bedöms vara uppenbart olämplig att utföra yrke – hans läkarlegitimation återkallas därför.