Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Alla-föreningen har gett människor kraft i 25 år

Föreningen bildades för att aktivera de tusentals Trollhättebor som gick arbetslösa under krisen på 90-talet. Ett kvarts sekel senare har Kraftcentrum fortfarande en uppgift att fylla, tycker Stefan Björkenstam och Sven-Åke Strandlind. "Vår styrka är kontaktnätet ute i företagen."

Under första halvan av 1990-talet försvann runt 5 000 jobb i industristaden Trollhättan, från Saab Automobile, Volvo Flygmotor, Nohab och underleverantörer. Arbetslösheten var uppe och nosade på 19 procent när läget var som värst.

– Fackföreningsrörelsen, kommunen, arbetsförmedlingen, studieförbunden – alla var överens om att aktivera de här människorna, att de inte skulle gå hemma och stämpla, berättar Sven-Åke Strandlind, verksamhetsansvarig.

Fullt hus

I december 1993 bildade LO- och TCO-facken Alla-föreningen, med tillägget "för allaktivitetshus för arbetslösa i Trollhättan". Kommun, länsarbetsnämnd, arbetsförmedling och företag sköt till pengar, och året efter öppnades allaktivitetshuset i gamla Philipssons bilsalong.

De första åren pågick en mängd studiecirklar, utbildningar och aktiviteter i huset, där 60-talet personer också gick på så kallade ALU-anställningar. Höjdare som Mona Sahlin och Bertil Jonsson, LO:s ordförande, kom på besök.

– Efter några år tyckte kommun och fack att verksamheten gick i stå, och allaktivitetshuset lades ner, berättar Sven-Åke Strandlind.

Utbildar

Men föreningen fanns kvar, och fick en ny roll att spela när Kunskapslyftet lanserades av S-regeringen. Alla-föreningen sökte upp arbetslösa för att informera om de nya utbildningsmöjligheterna. Samtidigt tryckte LO-facken på om en ny träffpunkt.

– Då blev det en nystart.

Namnet Kraftcentrum kom in när verksamheten flyttade in i lokaler vid Drottningtorget, 1998. Förutom insatser kring Kunskapslyftet var föreningen inblandad i lärlingsutbildningar och arbetslöshetsprojekt, och ordnade studiecirklar och studiebesök för tusentals personer. Till Kraftcentrum kom också folk för att få hjälp med jobbsökeri och för social samvaro.

– Tillsammans med Älvhögsborg ordnade vi gratis friskvård, det har vi än i dag.

Ny grupp

Efter Saabs konkurs fick Kraftcentrum ett nytt uppsving som stödcenter och träffpunkt. Annars är det framför allt arbetslösa invandrare som sökt sig till Kraftcentrum på senare år.

– De har verkligen behov av oss och vi har fått gott renommé bland dem. Här hjälper vi till med cv och jobbsökeri, med myndighetskontakter, brev till ambassader – ja, allt möjligt som ingen annan hjälper dem med, säger Stefan Björkenstam, ordförande i Alla-föreningen, och Sven-Åke Strandlind.

Nästan alla besökare är män från somaliska och arabiska länder. Kraftcentrum har haft flera kvinnoprojekt genom åren och i dagarna sparkas ett nytt igång.

– En grupp kvinnor med goda språkkunskaper har tagit fram ett tvåveckorsprogram med allt från jobbsökeri till datakunskap, studiebesök och hur det svenska samhället fungerar. Det hoppas vi ska bli ett lyft för de här kvinnorna.

Kraftcentrum har mer på gång, som ett projekt för asylsökande tillsammans med Röda korset, Älvhögsborg och Sisu. Föreningen ska också lägga anbud på att ordna arbetsplatsförlagd utbildning tillsammans med en extern partner.

Jobbfixare

Kraftcentrums styrka är densamma som för 25 år sedan, menar Stefan Björkenstam.

– Via facken har vi ett stort kontaktnät bland arbetsgivarna, som ser lite annorlunda ut än exempelvis arbetsförmedlingens.

Vid det här laget är Kraftcentrum välkänt bland företaget.

– Genom åren har vi ordnat jobb åt många – vi pratar fyrsiffrigt, säger Sven-Åke Strandlind.

Fakta: Kraftcentrum/Alla-föreningen

• LO- och TCO-fackens stödcenter för arbetslösa har legat på många olika adresser genom åren. Under några år fanns verksamheten på Kronogården, men 2011 gick flyttlasset till nuvarande lokalen på Österlånggatan.

• Den som vill fördjupa sig Alla-föreningens historia kan läsa den jubileumsskift som ställts samman av styrelsemedlemmen Karl-Gustav Elf.