Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Allt ljus på Strandgatan

Effektbelysning och finare brygga ska Strandgatan få i år. Och i sommar kommer foodtrucks, fredagsmusik och flotten tillbaka.

I april börjar kommunen byta ut dåliga delar på bryggpromenaden, främst på trädäcket framför pingstkyrkan.

– Vi ska också ordna fler sittplatser och snitsa till bryggan lite grann, säger gatu- och parkchef Elisabeth Linderoth.

Ett större projekt är att ge kanalgatan effektbelysning. Arbetet görs under vår och höst.

– Vi ska inte bröta på Strandgatan mitt i sommaren.
 

När vintermörkret sänker sig ska belysningen vara klar. Ljusdesignen har tagits fram med hjälp av en konsult.

– De handlar om att göra Strandgatan mer trygg och attraktiv, både för dem som bor och promenerar där och för dem som ser gatan från västra sidan, säger Susanna Wallin, projektledare på gatu- och parkkontoret.

Gatan ska belysas i flera nivåer, och med olika typer av armaturer. Sammantaget ska belysningen göra att Strandgatan upplevs som en sammanhållen plats.

Tanken är att också få in laddstationer för mobiler och bärbara datorer.

– Strandgatan är en fantastisk gata och vi vill att den ska användas mer. Exempelvis ska folk kunna sitta här och jobba när vädret är fint, säger Susanna Wallin.
 

3 juni dyker solstolar, cafébord, palmer och food trucks upp på Strandgatan, samtidigt som bilarna försvinner från p-platserna vid hamnkontoret.

– Sommar på Strandgatan 2017 blir ganska likt upplägget de två senaste åren. Förhoppningen är att kunna utvecklas – utifrån vad som funkar, säger centrumutvecklare Maria Felle på City Trollhättan.

En ny matvagn med enklare luncher blir det, och cafévagnen och glassvagnen kommer tillbaka. Det gör också flotten som kör mellan Strandgatan och Spikön, och fredagskvällarna med musik.

– Vi har spikat fyra fredagar med Dinky town, från slutet av juni. Vi hoppas att Elfkungen kommer att ligga vid kaj då, det har varit uppskattat att sitta på båten och lyssna, säger Maria Felle.
 

Stadsbyggnadsförvaltningen ska ställa ut odlingslådor vid hamnkontoret, där den som vill kan hämta lite örter och grönsaker till måltiden och få information om hur de kan stadsodla.

Boulebanan vid Kanaltorget ska lyftas fram och beachvolleyplanen vid Älvhögsborg ska vara öppen.

– Sen har vi tillverkat fler vågformade bänkar till Strandgatan och ska ta ut saccosäckarna igen, säger Elisabeth Linderoth.

MEST LÄST