Ambulansdom överklagas till hovrätten

Den 28 november kom tingsrättens dom gällande den olycka där en ambulans kraschade in i en bergvägg under ett arbetspass. Enligt domen har Västra Götalandsregionen inte gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott, och någon ansvarig för olyckan pekades inte ut. Nu ska domen överklagas.

ANNONS
|

Det var för fyra och ett halvt år sedan, i juli 2010, som olyckan skedde. Föraren av ambulansen hade då lite mer än en timme kvar av sitt pass, som hade startat klockan 08.00 på morgonen dagen innan. Han hade arbetat i drygt 22 timmar när ambulansen lämnade Näl. I ambulansen fanns också en kollega och en patient. Kollegan har i en intervju i tidningen Vårdfokus berättat att de var cirka 300 meter från Nälakuten när föraren somnade vid ratten, och ambulansen kraschade mot en bergvägg.

Föraren fick splitterskador i ansiktet och den andra ambulanssjukvårdaren bröt nacken och fick skallskador. Patienten klarade sig dock utan skador.

ANNONS

I slutet av oktober inleddes rättegången där Västra Götalandsregionen anklagades för arbetsmiljöbrott. Åklagaren Kristina Nilsson yrkade på en företagsbot på 400 000 kronor. Målsägande var de två sjukvårdare som varit med i ambulansen. Under rättegången yrkade åklagaren på att ansvaret för olyckan ligger på dem som inte regelbundet undersökt faran med de så kallade dygnspassen, där samma person jobbar 24 timmar i sträck.

Den 28 november kom alltså tingsrättens beslut där arbetsgivaren varken friades eller fälldes, eftersom ambulansverksamheten inte ansågs vara en så kallad näringsverksamhet. Något som var en förutsättning för att utkräva ansvar för olyckan.

– Det är mycket olyckligt att det här målet avgjordes av teknikaliteter i lagen, sa Vårdförbundets ledamot Peter Blom till tidningen Vårdfokus.

Fallet får dock en fortsättning. Åklagaren Kristina Persson har bestämt att överklaga domen. Om hovrätten – till skillnad från tingsrätten – bedömer att ambulansen är en näringsverksamhet, kan också skuldfrågan utredas.

ANNONS