Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Andnöd fortsatt olöst – operationssalar öppnar igen på måndag

Ännu har man inga svar på varför anställda på operationsavdelningen på Näl drabbades av besvär i övre luftvägarna. Åtta personer har blivit sjukskrivna på grund av symptomen. På måndag planerar NU-sjukvården för att öppna den del av operationsverksamheten på sjukhuset som varit stängd.

– Vi har full förståelse för den berättigade oro som personalen på operationsavdelningen känner. Men de tester och de åtgärder som Västfastigheter nu har presenterat, gör att vi bedömer att lokalerna från nästa vecka anses som säkra, säger Lars Wiklund, sjukhusdirektör i ett pressmeddelande.

Sedan i onsdags har Näl haft för höjd beredskap till förstärkningslägenivå, vilket innebär att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.
Efter torsdagens stabsmöten, med den särskilda sjukvårdsledningen var läget i princip fortfarande oförändrat. Västfastigheter har fått ytterligare fler provsvar, men ännu inget som förklarar händelsen.

Ytterligare runt 25 olika punkter och åtgärder har gåtts igenom i den tekniska undersökningen, som provtryckningar, byte av filter, fuktmätningar och genomgång av ventilationsaggregat. Inte heller i det arbetet har några svar gått att finna.

På torsdagskvällen kom besked från NU-sjukvården om att man nu på måndag, den 30 maj, planerar för att öppna den del av operationsverksamheten som varit stängd.Fram till dess är operationskapaciteten oförändrat reducerad: Akuta operationer genomförs, samt vissa planerade operationer.

Beslutet om att öppna igen togs efter att Västfastigheter och extern expertis inte kunnat påvisa att det finns skadliga ämnen eller partiklar i lokalerna utifrån de provtagningar som genomförts.

– Vi väntar fortfarande på en del provsvar. Läget är inte förändrat, och det är klart att det väcker stor frustation att vi inte har fått någon lösning på var problemet ligger, säger Lotta Abrahamsson, kommunikatör på NU-sjukvårdens presstjänst.

Inga fler fall av andningsbesvär har rapporterats, men åtta personer är sjukskrivna.

– Det är personal som befunnit sig i ett begränsat område på operationsavdelningen på Näl som har blivit sjuka. Detta område är för närvarande avstängt. Det finns ingen anledning för patienter eller anhöriga att vara oroliga inför besök på sjukhuset, säger Niklas Claesson, NU-sjukvårdens kommunikationschef i ett pressmeddelande.

 

MEST LÄST