Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/22
ANNONS ▼

Ansiktslyft för Kronogårdsmuren

Garagelängorna på Lantmannavägen fräschas nu upp och får ny färg. Första etappen i renoveringen är på väg mot sitt slut.– Det är ett jättejobb, men jag tycker det blir snyggt, säger projektledaren på Eidar, Hans-Åke Erlandsson.

I april i år inleddes uppfräschningen av de slitna garagefasaderna på Lantmannavägen 32-40. Muren kommer att öppnas mot både höghusen och gatan. Alla trappor ska breddas. Det blir ny asfalt, nya gräsytor och planteringar. Partier med stenplattor ska läggas i området, och uteplatserna ska snyggas till.

"Man får faktiskt beundra hyresgästerna, för det låter rejält när man blästrar en fasad"

– Det ska inte kännas så instängt, med bredare trappa känns det tryggare. När man kommer ut från sitt hus ska man känna att man vill stanna till, slå sig ner och grilla och umgås, förklarar Hans-Åke.

Han och kollegan på Eidar, fastighetsutvecklingschef Stefan Jansson, är väldigt nöjda med hur det gigantiska projektet förflutit så här långt. Framför allt att det gått så bra att hitta tillfälliga parkeringslösningar för garagens hyresgäster. Och att själva ombygget inte stört de boende så mycket.

– Det har varit ett pusslande med parkeringar, men det har bara varit positiva tongångar tycker jag, säger Hans-Åke.

– Ja, man får faktiskt beundra hyresgästerna, för det låter rejält när man blästrar en fasad, säger Stefan Jansson.

Vi går runt lite och spanar in olika projekt, bland annat hur man lägger nytt, tätskikt på taket, murar trappa och gör grundarbetet till målningen av muren.

Och så har vi russinet i kakan, den nya hissen utanför 32:an och Plus55-boendet.

– Det känns bra, men det är väl den som släpat efter lite i tid. Damerna på boendet är på oss titt som tätt och frågar, "när kommer den, när kommer den", säger Stefan och båda skrattar.

Det fanns önskemål om att bevara muralmålningarna från 80-talet med bilar och däckmönster, men det var inte genomförbart. Nu tar man i stället upp den röda färgen från fasaden på skolbyggnaden Kronan mittemot.

Men det är inte bara det yttre som det putsas på. Renoveringen har också medfört en hel del reparationer och byte av material.

– Det fanns mycket att röja upp invändigt i garagen. Armeringsjärn var angripna och fukt hade slagit igenom i betongen, så vi fick byta ut järnen och lägga på ny betong, säger Hans-Åke Erlandsson.

Första etappen med 100 garage ska vara klar och besiktigad strax före jul och i fullt bruk efter nyår. Resterande 100 ska färdigställas under 2017.

Sedan har höghusen och garagen, som sett likadana ut sedan de byggdes i slutet på 60-talet, fått ett rejält lyft.

MEST LÄST