Kick för kickbike. I år ska kickbike- och cykelåkare få egna parkytor, intill skateparken. Bilden är från en BMX- och kickbike-show i Färgelanda i somras.
Kick för kickbike. I år ska kickbike- och cykelåkare få egna parkytor, intill skateparken. Bilden är från en BMX- och kickbike-show i Färgelanda i somras.

Banor för kickbike och cykel på g

I år byggs sista etappen i skateparken på Vårvik. Förhoppningsvis blir det banor för både kickbike och cykel.

ANNONS
|

Förra sommaren invigdes etapp två i parken med en hejdundrande skatefest. Kommunen, Riksidrottsförbundet och sponsorer har bekostat den föreningsdrivna anläggningen, som består av två pooler och tusentals kvadratmeter streetyta. Förra året kom också toaletter, belysningsmaster, vatten, parkering och ny infart på plats.

På andra håll finns parker som är öppna för såväl skateboard, BMX-cyklar och kickbike, exempelvis i Göteborg. Men i Vårviksparken är bara skateboardåkare välkomna. I Trollhättan menar man att betongen inte håller, och att det lätt uppstår kollisioner om man blandar olika typer av åkare. Detsamma gäller i skatehallen på Innovatum. Under många år har en stadig ström av önskemål om kickbike- och cykelparker kommit in till kommunen, från unga och föräldrar. Lika länge har kultur- och fritidsnämnden diskuterat frågan, utan att komma till skott med var en sådan park ska ligga.

ANNONS

– Nu har vi landat i att bästa placeringen är vid skateparken. Tanken är att vi ska komplettera med två ytor för allmänheten, en för kickbike och en för cykel. Då kan vi få en familjevänlig anläggning, där föräldrarna kan fika medan de mindre barnen åker kickbike och de större åker skateboard.

Det säger Tommy Svensson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen där man just nu tittar på vad kalaset skulle kosta. Två miljoner kronor finns i budgeten, och det är inte säkert att det räcker till både cykel och kickbike.

– Men det är enklare konstruktioner än exempelvis djupa skatepooler, så vi hoppas att det räcker till båda. Förvaltningen ska på studiebesök till Täby, där man har en park för alla disciplinerna. Där har man också jobbat mycket för att tjejer ska känna sig välkomna.

– Det ska vi fundera kring. Exempelvis kan tillgång till wifi göra parken mer attraktiv för flickor, säger Tommy Svensson.

Kommunen tittar också på om parken ska få fler bänkar och bord.

ANNONS