Barnens idolmöte på Överby

Tänk att helt otippat springa på sina största idoler på självaste födelsedagen. Det var just vad som hände Amanda Jansson när gruppen Min magiska dag kom till Överby.

ANNONS
|

– Åh, jag tror inte att det är sant! Där är ju Elsa och Anna från filmen Frost! Nu måste jag bara gå fram, mina superfavoriter är här på min födelsedag!

Lilla Amanda Jansson, fyra år, springer fram, tar ett steg tillbaka, två steg fram igen, tvekar och ger sedan ”Elsa” en bamsekram.

– Det kunde inte ha blivit en bättre present för Amandas del. Hon har hela rummet fullt av planscher och teckningar på Elsa och Anna och pratar om dom stup i ett, säger mamma Mikaela Jansson.

Och det är just det här, det otippade, magiska, glädjen, som är syftet med Min magiska dag.

ANNONS

Allt började med en idé från Trollhättebon Alexandra Schött Eliasson som sedan flera år haft en förkärlek för att klä ut sig till prinsessa.

Efter höstens skolattack på Kronan kände hon ett starkt behov av att göra något för alla de barn som blivit ledsna och skrämda av händelsen, och tog omgående kontakt med ett gäng kompisar som delade intresset för att klä ut sig.

– Vi ville inte gå ut i området vid skolan och Kronogården, det kändes för svårt, men vi bestämde att köra på gator och torg i centrum, säger Alexandra som brukar klä ut sig till isprinsessan Elsa från Disneys Frost.

Sagt och gjort – varje söndag i advent under december månad gav sig det nya gänget, under namnet Min magiska dag, sig ut bland vanligt folk för att försöka sprida lite glädje åt främst de yngre barnen.

– Vi är som mest fem till sex stycken, och minst två, personer som går ut. Det är både killar och tjejer från olika delar av landet, mest från Trollhättan och Göteborg, säger Beatrice Johnson som bor tillsammans med Alexandra i Trollhättan.

Hon brukar klä ut sig till Anna, Elsas syster, från Frost. Andra i gruppen har karaktärer som draken Tandlöse (Draktränaren) och asaguden Loki (Avengers).

ANNONS

Under året har uppdragen för Min stora dag, som verkar ideellt, blivit fler och fler. De säger att ryktet sprider sig från mun till mun, via sociala medier och på andra sätt.

Gruppen var nyligen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg och på invigningen av nyrenoverade stadsbiblioteket i Trollhättan. Deras nästa uppdrag blir ett födelsedagskalas och till jul siktar de på att besöka barnavdelningen på Näl.

– För oss värmer det i hjärtat varje gång vi ser ett barns ögon lysa upp av förvåning och glädje. Vissa blir blyga, vågar knappt komma fram. Men efter en stund får man oftast en bamsekram och massvis av frågor, säger Alexandra.

ANNONS