Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

IF Metall har inte nått någon framgång på 1,5 år när det gäller att få Adecco att betala ersättning för arbete på storhelger. Nu går man vidare till Arbetsdomstolen.

Bemanningsföretag stäms för avtalsbrott

IF Metall stämmer bemanningsföretaget Adecco som bland annat har anställda i Trollhättan. Förbundet anser att företaget begår avtalsbrott då man inte betalar ut ersättning för arbete på storhelger.

Under 1,5 år har IF Metall förhandlat med Adecco utan att komma fram till en överenskommelse. Nu har man dock kommit till vägs ände anser fackförbundet och på fredagen lämnades en stämningsansökan in till Arbetsdomstolen.

– Det handlar om en Adeccoanställd i Göteborg som vi vill driva som pilotfall. Att stämma en arbetsgivare är inget som vi gör särskilt ofta, men eftersom vi förhandlat så länge utan att Adecco inser att man gör fel får det bli så här nu, säger Darko Davidovic, IF Metalls förbundsjurist i Stockholm.

Betydelsefullt

Hur många av Metalls medlemmar som är anställd av Adecco, som bland annat har kontor och anställda i Trollhättan, och som pilotfallet inte får lön enligt kollektivavtal för arbete på storhelger kan Darko Davidovic inte svara på. Men han säger:

– Det är svårt att gissa. Men vi har nästan 10 000 medlemmar som har anställningar inom bemanningsbranschen och Adecco är ett av de större företagen. Hur länge Adecco låtit bli att betala ut avtalsenlig helglön är det ingen som vet. Om vi får bifall i Arbetsdomstolen får vi också en överenskommelse som ska gälla i hela landet. Fallet får då stor principiell betydelse.

Bryter mot avtal

Ett står dock klart redan nu, enligt Metall; Adecco begår avtalsbrott mot kollektivavtalet som är normen för alla medlemmar oavsett arbetsgivare.

Adecco finns på 34 orter runt om i landet – i Västra Götaland finns kontor i Trollhättan, Göteborg, Borås och Skövde. I världen har man 5 100 kontor i drygt 60 länder med omkring 32 000 anställda.

Adecco ville inte kommentera stämningen på fredagen.