BILDALBUM: De bestämmer i Tvåstad

Vilka personer har störst inflytande i Tvåstad? Mest makt helt enkelt? TTELA presenterar idag en maktens topplista över de 50 personer som väger tyngst i Trollhättan och Vänersborg.

ANNONS
|

Makt. Ett ämne som lockar och samtidigt väcker blandade känslor. Vem har rätt att bestämma över någon annan? Svaret har vi runt omkring oss: de högsta cheferna, de främsta politikerna, de viktigaste opinionsbildarna.

Vad är egentligen makt? Enligt Nationalencyklopedin är det både en handling och en förmåga, något man utövar och samtidigt en resurs man har.

Sitter man på en viss stol i samhällshierarkin är det ofrånkomligt att man är makthavare – ett kommunalråd och i synnerhet kommunstyrelsens ordförande i en kommun har till exempel på helt formella grunder ett starkt inflytande och bestämmanderätt över de viktiga områdena skola, vård, omsorg, socialtjänst och så vidare.

ANNONS

Men makt kan också utövas informellt, personer i nyckelställningar som genom ett nätverk kan få med sig andra och påverka betydligt fler än den formella rollen egentligen motiverar. Och det här det börjar bli intressant.

Vem bestämmer egentligen mest över våra kommuner? Svaret på den frågan är att det inte finns någon sätt att objektivt mäta det på, men med denna brasklapp kan man ändå säga att man kan göra en rimlig skattning.

Vi satte oss ned i grupper på redaktionen och brainstormade fram 50 namn inom vitt skilda fält som vi ansåg vara inflytelserika i området. Sedan satt en grupp på redaktionen och försökte rangordna dem efter en skala som handlade om formell makt, informell makt och aktualitet.

Vi ansträngde oss också för att försöka få en så blandad lista som möjligt, att till exempel inte enbart politiker eller vd:ar skulle fylla listorna.

Det här är resultatet. En sak är säker: det vi kommit fram till kan man ha synpunkter på. Och det är något vi önskar. För syftet med listan är inte att skapa någon sorts innelista för makthavare, utan att belysa och förhoppningsvis skapa debatt över vem och vilka som utövar inflytande på kommunerna.

Håller du med namnen på listan? Borde det ha varit fler kvinnor, eller fler med invandrarbakgrund? Eller ser verkligheten kanske ännu "gubbigare" ut?

ANNONS

Vi är intresserade av alla synpunkter.

I sammanhanget är det dock viktigt att säga att vi inte utgått från att skapa någon lista utifrån ideal, utan försökt att visa en verklighet som lämnar en del övrigt att önska när det gäller jämlikhet.

Den dag en dylik lista harmonierar perfekt med befolkningens sammansättning kommer vi att leva i en fantastisk värld. Till dess: så här ser det ser ut. Menar vi.

SE OCKSÅ: De är mäktigast i Mellerud och De är mäktigast i Lilla Edet och Intervju med listans etta om makt

ANNONS