”Jag ser inga problem med att samarbeta med andra partier”. Paul Åkerlund om att S inte längre har egen majoritet i Trollhättan.
”Jag ser inga problem med att samarbeta med andra partier”. Paul Åkerlund om att S inte längre har egen majoritet i Trollhättan.

Budbärare med blick för Trollhättan

Kommunalråd och sosse för de flesta och ”Pålle” för några få. Paul Åkerlund toppar TTELA:s lista över områdets mäktigaste personer. – Jag är ju en budbärare för ett parti, säger han själv.

ANNONS
|

Paul Åkerlund kommer in i sitt tjänsterum högst upp i stadshuset i Trollhättan några minuter efter TTELA anlänt, direkt från ett möte.

– Jag var försenad till mötet, alla ville stanna och prata under lunchen, om gud och allting.

Om vad då?

– Alltifrån hur vallistorna kan se ut, över det går för Gripen i bandyn till pensioner.

Att var kommunalråd och röra sig på gågatan har sina sidor, men Åkerlund påstår att det nästan enbart är trevliga möten.

ANNONS

– Har man levt hela sitt liv i den här staden så känner man många, inte minst från Saabtiden.

– Visst, de kan ha glimten i ögat, men det hör till. Men nästan alla är trevliga när de träffar en eller hör av sig. Det kan väl komma ett och annat hätskt mejl, men de utgör undantag.

Ska vara ödmjuk

På frågan vilken inställning han har till ordet ”makt” svarar han:

– Det är något man ska vara ödmjuk inför. Det är viktigt att man utövar det med väldigt mycket sunt förnuft och förstånd. Om folk upplever dig som en företrädare, det är då du får den verkliga makten. Kanske inte att man alltid har rätt åsikt, men en som uppträder schysst – då kan du bli respekterad.

Och hur är du själv?

– Jag försöker lyssna. Om det är en fråga som kräver ett beslut försöker jag söka mig till den som tycker någonting om den, till exempel Spikön. Jag har inget intresse att göra det via media, utan det är bättre att sätta sig med en kopp kaffe och prata.

ANNONS

Samtidigt konstaterar han att oppositionen uttryckt motsatsen.

– De politiska motståndarna tycker nog jag lyssnar för dåligt ibland, det har de i varje fall uttryckt. Mina partikamrater tycker nog jag lyssnar väl.

Ska man tro Åkerlund är det han och kollegan Monica Hanson förverkligar egentligen bara det som arbetarkommunens styrelse spikat i det politiska handlingsprogrammet.

– Det är det vi gick till val på och fick mandat för.

Vänder sig till partiet

Men vad gör du när något oväntat dyker upp?

– Jag talar med Monica och om det är känsliga frågor går jag till partiet. Det är inte Åkerlund som sitter i stadshuset och fattar alla beslut själv, det är i hög grad partiet som fattar beslut. Så är det för övrigt för alla partier.

Inga hemliga rådgivare eller särskilt förtrogna du vänder dig till?

– Nä, det är Monica, vi känner varandra sedan långt tillbaka.

Har du läst några böcker i ledarskap eller dylikt som du använder i din roll? Någon särskild ledarfilosofi?

ANNONS

– Nä, det kan jag inte påstå.

I stället lyfter han fram den medieträning och träning i rollen som offentlig person han fick under åren som klubbordförande på Saab.

– Jag fick praktisk och ofta hårdhänt utbildning under de åren.

ANNONS